13 april 2007

Hur ser mobiltelefonen ut 2020?

Hur ser mobiltelefonen ut 2020? Är den ännu mindre – kanske integrerad i en ring på fingret? Kommer den att vara ett multiverktyg som kommunicerar med andra apparater runt omkring oss? Är den en sorts kommunikationscentral hemma, på jobbet, i shoppingcentret, på bio, på konserter eller i någon av alla de miljöer som vi vistas i?

Och hur påverkas vi i våra mobila liv? Blir det här ett sätt för oss att hålla kontakten med våra nära och kära? Eller kommer vi känna oss allt mer stressade av ett överflöd av intryck och av information?

Det är frågor som intresserar inte bara dagens mobilföretag, utan också forskare med fokus på vårt mobila liv. Nu gör dessa parter gemensam sak och utlyser tävlingen “Mobile 2020 – om mobilen år 2020”. Mobile 2020 består av två deltävlingar – en designdel och novelldel. Bakom tävlingen står det nya forskningscentret Mobile Life.

– Vi är nyfikna på vad unga människor tänker om framtidens mobiltelefon, understryker projektledare professor Kristina Höök. Vi vill att de ska berätta hur de tror att mobilen ser ut och vad de tror den kommer att användas till.

Design
I designtävlingen hoppas Kristina Höök att man ska få in förslag både från designstudenter och från ingenjörsstudenter. Tävlingsbidragen ska vara framtidens mobil i ord och bild. Det vill säga man vill ha en design – en ritning – på framtidens “mobil” och en beskrivning av hur den används.

Vinnaren får chansen att vara med och utveckla sin idé med ett av världens ledandeföretag på området. Priset är en sex månaders anställning – varav tre på Sony Ericsson – där vinnaren får chansen att utveckla sina idéer tillsammans med ingenjörer, designers och forskare.

Novell
Den andra delen är en novellpristävling där aspirerande författare inbjuds att skriva om det mobila livet 2020.

– Här vill vi få in berättelser om hur man ser det mobila livet – på gott och på ont, påpekar Kristina Höök. Hur lever vi när mobiliteten suddar ut gränserna mellan jobb och fritid och när vi alltid är tillgängliga?

Tävlingsbidragen ska vara inne den 31 maj. De bästa bidragen publiceras den 20 augusti och vinnarna utses den 30 augusti.
Mer om tävlingen på


Fakta om Mobile Life Center
Mobile Life är ett av VINNOVAs s k VINN Excellence Center. Mobile Life Centret ska kombinera forskning om ny mobil teknik och användarvänlighet med nya sätt att tillhandahålla dessa tjänster till konsumenterna.

Centret finns vid institutionen för data- och systemvetenskap, som är en delad institution mellan Stockholms universitet och KTH, på Campus IT-universitetet i Kista. Centret drivs av Stockholms universitet i samarbete med SICS, Victoriainstitutet och Interaktiva Institutet. Ett flertal andra aktörer deltar, bland annat Ericsson, SonyEricsson, TeliaSonera, Microsoft Research, Stockholm Innovation & Growth och Stockholms stad.

Kontaktinformation
Ytterligare upplysningar
Professor Kristina Höök, Mobile Life Center
070-5617035

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera