Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2007

Ny teknik tar bort imman på fönstren

I takt med att energieffektiva, välisolerade fönster blir allt vanligare ökar problemet med dagg på utsidan av glaset som gör det svårt att se ut. Anna Werner har i sin avhandling undersökt hur man kan minska problemet genom att belägga glaset med olika typer av film. Avhandlingen granskas vid Uppsala universitet fredagen den 13 april.


Anna Werner har studerat förekomsten av kondens på moderna, energieffektiva fönster med hjälp av beräkningar och utomhustester. Därefter har hon använt sig av simuleringar av olika sorters billig, redan känd film på utsidan av glaset för att se om någon av dem kan minska problemet med utvändig kondens.

Avhandlingen visar att det mest effektiva alternativet är en kombinerad superfilm, där det yttersta glasets yttersta sida beläggs med ett lager av lågemitterande tenndioxid och ett lager hydrofil titaniumdioxid.

– Det första lagret gör att fönstret utstrålar mindre värme. Därmed hålls ytan varmare och fukten sätter sig inte lika gärna på den. Det andra lagret gör att det vatten som ändå fälls ut på fönsterytan inte längre formar droppar som det är svårt att se igenom, utan istället smetas ut till en tunn, genomskinlig film, förklarar Anna Werner.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta Anna Werner, 018-471 77 83, 070-862 07 29, e-post: anna.werner@angstrom.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera