Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 april 2007

Ny litteraturvetenskaplig kanonbok i tegelstensformat

Tre litteraturvetare vid Göteborgs universitet har nyligen kommit ut med den digra antologin Texter från Sapfo till Strindberg, en riktig tungviktare på drygt 2 kg och hela 1 475 sidor. Redaktörer är Dick Claésson, Lars Fyhr och Gunnar D Hansson, samtliga från litteraturvetenskapliga institutionen. Boken kommer i första hand att bli ett standardverk för studenter i litteraturvetenskap, men förtjänar även att nå alla som är litteraturintresserade.

Nu kan man få en överblick över den västerländska litteraturhistorien. I antologin hittar man de mest betydelsefulla litterära texterna från den grekiska antiken till sekelskiftet år 1900. Sammanlagt rymmer boken 450 författarskap.

En stor del av texterna har nyöversatts till svenska och boken innehåller även ett omfattande urval av svenska originaltexter. Bland annat hittar man här Sapfos mest kända dikt “Gudars like” i hela tio olika svenska översättningar.

I jämförelse med föregångarna Litteraturens klassiker (18 böcker) och Svensk litteratur (5 böcker) får man nu med både svensk och utländsk litteratur i en och samma volym. En annan stor förtjänst med boken är att redaktörerna äntligen plockat in kvinnorna i litteraturhistorien. De kvinnliga författarna är här representerade i långt större utsträckning än i tidigare antologier.

Texter från Sapfo till Strindberg har redan fått ett entusiastiskt mottagande i pressen och recensenterna är överlag imponerade. Boken är utgiven på Studentlitteratur och kostar ca 650 kr via nätbokhandel.

Kontaktinformation
Mer information: Gunnar D Hansson, tel 031-786 44 30,
e-post: gunnar.d.hansson@lit.gu.se

Kontaktperson: Barbro Ryder Liljegren,
Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
tel 031-786 48 65, e-post barbro.ryder@hum.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera