Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

4 april 2007

Plankor och deras inre egenskaper

Det som skiljer mikrovågor från synligt ljus är att de svänger med längre våglängd. Det innebär bland annat att mikrovågor kan tränga igenom torrt trä ganska bra men absorberas av vatten. Genom att belysa en planka med mikrovågor och ta en bild av den från andra sidan med en mikrovågskamera, kan man se hur mycket fukt plankan innehåller och hur fukten är fördelad. Sådana bilder ger möjlighet att styra och kontrollera torkningen av virke.Den 18 april disputerar Nils Lundgren i ämnet träteknik – avhandlingen heter "Microwave sensors for scanning of sawn timber".

En felaktig torkprocess kan bli dyr på grund av den höga energiförbrukningen samtidigt som kvaliteten blir lägre. Om man använder en kamera som kan registrera flera egenskaper hos mikrovågorna får man samtidigt bilder av hur densitet och fiberriktning varierar över plankan. De bilderna kan användas för att lokalisera kvistar eller för hållfasthetssortering eftersom det finns ett samband mellan densitet och hållfasthet. Det har gjorts några försökt att utnyttja mikrovågor för hållfasthetssortering, bland annat i Finland och Australien, men maskinerna har bara tillverkats i enstaka exemplar.

– Mitt projekt går ut på att utnyttja all information i mikrovågorna för att bestämma så många egenskaper som möjligt hos en planka. Samtidigt har jag undersökt hur små variationer som kan mätas med mikrovågor. Deras långa våglängd gör att bilderna inte får samma upplösning som man får vid fotografering med synligt ljus eller med röntgenbilder, säger Nils Lundgren.

– Den scanner som har tagits fram vid LTU Skellefteå använder en speciell teknik som ger åtta millimeter stora pixlar i bilderna, men för att så små föremål ska synas måste kontrasten vara hög. Det är till exempel möjligt att upptäcka ganska små bitar av metall i trä medan en kvist måste vara 10-15 millimeter i diameter för att vara synlig för mikrovågorna.

Mikrovågsscannern för trä i Skellefteå är bara avsedd för laboratoriebruk men en liknande sensor används sedan något år för att hitta defekter vid produktion av mineralull. Variationerna är betydligt större i trä och inflytande på signalen från kvist, kärnved, tjurved och årsringsmönster är både en styrka och en svaghet för mikrovågsscanning. Det är möjligt att mäta många olika parametrar i trä med mikrovågor men samtidigt finns en risk att man förväxlar inflytande från till exempel andelen kärnved med variationer i fuktinnehållet.

Nils Lundgren (f. 1962) är uppvuxen i Lövånger utanför Skellefteå och tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik vid Umeå universitet år 2000. Han disputerar den 18 april med doktorsavhandlingen Microwave sensors for scanning of sawn timber.

Upplysningar: Nils Lundgren, tel. 0910-58 57 07, nils.lundgren@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera