Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 mars 2007

Talgoxar i stan blekare än sina lantliga grannar

Talgoxar i Göteborgs stadsparker har blekare gult bröst och löper större risk att utveckla sjukdomar som är relaterade till oxidativ stress än fåglar som lever på landsbygden. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.

Caroline Isaksson har studerat talgoxar som lever i stan och jämfört dem med fåglar som lever på landet, fem mil söder om Göteborg. Hon visar i sin avhandling att stadsfåglarna inte bara har ett blekare bröst, utan även är mer oxidativt stressade än sina lantliga gelikar. Något som kan bero på inandning av luftföroreningar, på samma sätt som tidigare visats hos människor i Göteborg.

Vid oxidativ stress finns det mer oxidanter än antioxidanter i kroppen. Det leder i sin tur till att oxidanterna reagerar med andra biologiskt viktiga molekyler, som till exempel DNA och proteiner, och orsakar en så kallad oxidativ skada. En oxidativ skada är förstadiet till många allvarliga sjukdomar, som cancer och olika typer av kärlsjukdomar.

Länken mellan fjäderfärg och oxidativ stress är karotenoider. Dessa ämnen som fåglarna får i sig via födan fungerar som pigment i fjädrarna, men har även antioxidativa funktioner. Morötter är nyttiga och innehåller karoteniden betakaroten som ger den dess brandgula färg. På samma sätt orsakar liknande ämnen talgoxens gula färg på bröst och mage.

Trots välkända samband mellan karotenoider och hälsa är de specifika antioxidant-funktionerna dåligt undersökta, speciellt hos fåglar. En av teorierna säger att det är en konflikt mellan pigmentering och antioxidanter som gör stadstalgoxen blekare. Det vill säga att stadstalgoxen använder en större del av sina karotenoider för att motverka oxidativa skador är för att bli vackert gul. Men Caroline Isakssons forskningsresultat visar att så inte verkar vara fallet.

Istället kan det bero på talgoxens föda. Olika typer av bladätande fjärilslarver har visat sig ha lägre karotenoidhaltern inne i stan, liksom en annan sammansättning. Stadstalgoxar har alltså inte samma tillgång till karotenoider som talgoxarna på landet.

Den troligaste orsaken till att stadsfåglarna är blekare är därför inte deras egen miljöstress, utan finns hos de växter som producerar karotenoiderna. Framtida studier får därmed visa om fåglarnas bleka färger utgör en bioindikator på ett stressat ekosystem.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta:
Caroline Isaksson
Zoologiska institutionen
Göteborgs universitet
Tel: 031-786 3657
Mobil: 0706-797 608
E-post: caroline.isaksson@zool.gu.se

Handledare:
Prof. Staffan Andersson
Tel: 031-786 3647, e-post: staffan.andersson@zool.gu.se

Avhandlingen har titeln: “Ecology and Physiology of Carotenoid Coloration in Great Tits, Parus major”.

Disputationen äger rum: Fredagen den 30 mars, kl. 10.00 i föreläsningssalen på Zoologiska institutionen, Medicinaregatan 18, Göteborg

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera