Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

21 mars 2007

Bakom vansinnet – forskare om psyke, våld och rädsla

Klarar inte vården av våldsamma patienter? Är lösningen att döma psykiskt sjuka till fängelse? Hur påverkas samhället av medierapporteringen om psykiskt sjuka? Vad är drogernas roll? Detta diskuteras i ett forskarseminarium 30 mars i samband med att Vetenskapsrådets populärvetenskapliga bok “Bakom vansinnet – forskare om psyke, våld och rädsla” släpps.

I spåren av medias rapportering av “vansinnesdåden” skapas en otrygghet i samhället och de psykiskt sjuka stigmatiseras ytterligare. Men hur ser det egentligen ut, finns det en ökande trend av våldsbrott kopplade till psykisk ohälsa? Vad säger statistiken och vad säger forskarna?

Detta diskuteras i ett forskarseminarium 30 mars i samband med att Vetenskapsrådets populärvetenskapliga bok “Bakom vansinnet – forskare om psyke, våld och rädsla” släpps.

Inbjudna är personer som arbetar med psykiatrisk vård, stöd- och brukarorganisationer, myndigheter, utskott/departement inom området, journalister, medieutbildningar/lärare, jurister, sociologer, FAS, de intervjuade forskarna, m.fl.

Deltar i panelen gör: Bengt Westerberg, Martin Grann, Kriminalvårdens forskningschef, Ester Pollack, universitetslektor på JMK, David Eberhard, chef för den psykiatriska akutmottagningen vid S:t Görans Sjukhus, Marianne Kristiansson, chefsöverläkare vid Rättsmedicinalverket. Moderator är Jessica Rydén.

Tid & plats: Fredag 30 mars 10.30-12 (registrering och kaffe från 10.00). Citykonferensen, Malmskillnadsgatan 46, Stockholm

Beställning av boken: Journalister/redaktörer kan beställa ett gratisexemplar av boken direkt från redaktör Kristina Sundbaum, kristina.sundbaum@vr.se.

Bakom vansinnet är den andra boken i Vetenskapsrådets serie Pocketerad populärvetenskap, en serie som ger en lättillgänglig och samlad bild av var forskningen står i en aktuell samhällsfråga.

Kontaktinformation
Anmälan: Annakarin Svenningsson, pressansvarig Vetenskapsrådet, e-post: aks@vr.se, tel 08- 546 44 219.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera