Artikel från Uppsala universitet
19 mars 2007

Årets Fulbrightföreläsning om hur kvinnliga slavar sökte befrielse

Många slavar i den amerikanska södern stämde slavägarna inför domstol för att bli fria. Hur skiljde sig kvinnornas stämningar och domar från männens? Det är en av frågorna i årets Fulbrightföreläsning som hålls av professor Loren Schweninger den 22 mars.

Historiker har i det förgångna skrivit åtskilliga böcker om slaveriet och dess inverkan på det amerikanska samhället. Många har gått tillbaka till slavhandelns början i Afrika och följt utvecklingen på nationell nivå fram till att systemet eliminerades under inbördeskriget. Men det har skrivits förvånansvärt litet om hur slaveriet fungerade på lokal nivå och ännu mindre om relationen mellan kvinnliga slavar och de lokala domstolarna.

I 2007 års Fulbrightföreläsning kommer professor Loren Schweninger att redovisa en historisk undersökning av hur kvinnliga slavar i den amerikanska södern stämde sina slavägare inför domstol för att bli fria. Hur kunde slavarna stämma slavägarna? Hade kvinnoslavarna framgång när de vände sig till domstolarna? Skiljde sig de kvinnliga och manliga stämningarna åt? Resultaten är överraskande och ger ett unikt perspektiv på ett system som i södern kallades för “den egendomliga institutionen”.

Loren Schweninger är professor i historia vid University of North Carolina i Greensboro, USA, och 2007 års innehavare av The Fulbright Distinguished Chair in American Studies vid SINAS och engelska institutionen, Uppsala universitet. Hans senast utgivna bok är In Search of the Promised Land: A Slave Family in the Old South (2006, med John Hope Franklin).

Arrangörer är Fulbright Commission, Stockholm och Svenska Institutet för Nordamerikastudier (SINAS), Engelska institutionen, Uppsala universitet

Föreläsningens titel: “The Struggle for Freedom: Slave Women and the Law in the United States”.
Tid: Torsdagen den 22 mars, kl. 16.15
Plats: Ihresalen, Engelska parken. Humanistiskt centrum, Thunbergsvägen 3L, Uppsala

Ingen föranmälan behövs. Föreläsningen är öppen för allmänhet och press.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Erik Åsard, tel. 018-471 22 08, erik.asard@engelska.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera