Artikel från Vetenskapsrådet
9 mars 2007

Tala eller tiga? Forskarens röst och roll i samhällsdebatten

Missbrukas forskarnas synpunkter i dag i politiken och i media? Eller är det en “docenten på ärten” reaktion? Debatten som inleddes på Dagens Nyheters debattsidor fortsätter på Vetenskapsrådet den 20 mars. Medverkar gör bland andra professor Lars Calmfors och DN:s Barbro Hedvall.

Forskarnas resultat hårdvinklas och missbrukas i den offentliga debatten.

Riskerar vi att forskarna vänder sig från det offentliga samtalet, trots att universiteten ska samverka med samhället?

Professor Lars Calmfors artiklar har utlöst en debatt om vilken roll forskarna och forskningen kan och bör spela i samhällsdebatten.

Finns det tendenser till förgrovning och förytligande i dagens politik och medievärld? Är det en rimlig reaktion att i så fall avstå från deltagande – eller är det en “docenten på ärten” reaktion?

Debatten mellan forskare, politiker och journalister fortsätter på Vetenskapsrådet den 20 mars.

Medverkar gör Barbro Hedvall, DN:s ledarredaktion och gästprofessor, professor Lars Calmfors, Stockholms universitet, docent Karin Forsberg Nilsson, Vetenskapsrådet, journalisten Gustav Fridolin från TV 4, riksdagsledamoten Karin Pilsäter och Camilla Modéer, generalsekreterare för Vetenskap och Allmänhet.

Vetenskapsrådets styrelseordförande Björn von Sydow välkomnar och diskussionen leds av Patrik Peter.

Kontaktinformation
Tina Zethraeus, informationsavdelningen, tel: 08-546 44 120, mobil:0765-267 120, e-post: tina.zethraeus@vr.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera