Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2007

Tandvård stärker självkänslan hos hemlösa

Dålig tandhälsa är ett vanligt medicinskt problem bland hemlösa människor, men också ett socialt stigma som vittnar om fattigdom och utanförskap. Unik forskning kring hemlöshet och tandhälsa presenteras nu i en ny avhandling från Karolinska Institutet.

– De hemlösa kopplar den orala hälsan till känslor av mänsklig värdighet. Om tandvården görs mer tillgänglig kan den vara en viktig länk mellan hemlöshet och ett drägligt liv, säger Patricia De Palma, tandläkare och författare till en ny doktorsavhandling om hemlöshet och tandhälsa.

Avhandlingens redovisning av hemlösas tandhälsa – den första någonsin – är nedslående. De 147 hemlösa som ingick i studien hade i genomsnitt 18 tänder, vilket är 8 tänder färre än medelsvensken. 70 procent av de hemlösa ägde ingen tandborste och kvarvarande tänder var ofta så dåliga att de måste tas bort. Många hade svårt att tugga och få i sig mat.

Genom djupintervjuer har Patricia De Palma också utforskat hur hemlösa tänker kring tandvård och tandhälsa. Intervjuerna, som ägde rum både innan och efter en tandläkarbehandling, visar att tandvården kan åstadkomma mycket mer än friskare tänder.

– Många som hade tappat tänder berättar om en förändrad syn på sig själva. De kände sig uttittade, amputerade. Efter behandlingen upplevde de däremot att de vuxit som människor, att de kände sig lite mer normala, berättar Patricia De Palma.

Trots att alla har rätt till tandvård enligt tandvårdsförsäkringen menar Patricia De Palma att de hemlösa i praktiken är uteslutna från tandvården.

– Vi har världens bästa tandvård i Sverige, men bara för den som kan betala. Det är inte acceptabelt, sjukförsäkringarna och tandvårdsförsäkringen måste samordnas så att ingen faller mellan stolarna, säger hon.

Patricia De Palma driver sedan 2002 Hållpunkten, en tandläkarmottagning i Stockholm som riktar sig till hemlösa.

Avhandling: “Oral health among a group of homeless individuals from dental professional´s and patient´s perspective”

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:

Med dr Patricia De Palma
Institutionen för Odontologi
Tel: 08-524 881 29
Mobil: 070-261 81 29
E-post: Patricia.De.Palma@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd
Tel: 08-524 838 95
Mobil: 070-224 38 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera