Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2007

Proteinet filamin B avgörande för utvecklingen av organ

Proteinet filamin B är nödvändigt för att skelett och blodkärl ska utvecklas normalt under fosterstadiet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin. Möss som saknade proteinet fick tydliga missbildningar.

Studien är genomförd i samarbete med forskare vid Karolinska institutet och publiceras i det senaste numret av den amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Resultaten bevisar att filamin B spelar en avgörande roll för utvecklingen av organ hos foster. Nästan alla möss som saknade genen för proteinet dog före födseln.
– Människan saknar aldrig detta protein helt, men vi kan ha mindre av det eller ha en variant av proteinet som orsakar missbildningar på skelettet och annan sjukdom, säger docent Levent Akyürek vid Sahlgrenska akademin som lett studien.

Det är första gången forskare lyckats ta fram en musmodell som saknar genen för proteinet filamin B. Modellen kommer att ge mer kunskap om bland annat flera ovanliga skelettsjukdomar där produktionen av proteinet är rubbad.
– Avsaknaden av proteinet orsakade tydliga skelettmissbildningar hos mössen som påminner om de man ser hos patienter med bland annat boomerangdysplasi, spondylocarpotarsal syndrom, och Larsens syndrom. Med hjälp av musmodellen kan vi nu få bättre förståelse för vad som orsakar dessa sjukdomar, säger Levent Akyürek.

Mössen som saknade filamin B fick även missbildningar i sina blodkärl. Både mycket små blodkärl och andra större kärl påverkades.
– Det verkar som att cellerna som bildar blodkärlens inre vägg inte formerar sina vanliga mönster hos de genförändrade mössen. Det outvecklade blodförsörjningssytemet kan i sin tur kanske förklara varför organen inte utvecklades som de skulle hos mössen, säger Levent Akyürek.

Andra pågående cellodlingsstudier vid Sahlgrenska akademin visar att ökade nivåer av filaminer i den skadade cellen stimulerar bildandet av nya blodkärl. Filaminer kan ha goda effekter hos patienter som fått hjärtinfarkt. Hos cancerpatienter har ökade nivåer av proteiner samma effekt, men för dessa patienter kan nybildning av blodkärl innebära att tumören växer och tillståndet förvärras.
– Vi undersöker nu om uttrycket av filamin har betydelse för prognosen av dessa allvarliga sjukdomar. Kanske kan filamin i framtiden användas som en prognostisk markör, säger Levent Akyürek.

Tidskrift: Proceedings of the National Academy of Sciences.
Artikelns titel: Filamin B deficiency in mice results in skeletal malformations and impaired microvascular development
Författare: Xianghua Zhou, Fei Tian, Johan Sandzén, Renhai Cao, Emelie Flaberg, Laszlo Szekely, Yihai Cao, Claes Ohlsson, Martin 0. Bergö, Jan Borén och Levent M. Akyürek

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Docent Levent Akyürek, telefon: 031-342 68 64, e-post: levent.akyurek@wlab.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera