Artikel från Högskolan i Kalmar

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2007

Influensavirus sprids med simänder

Efter flera års studier och provtagning av fåglar vid Ottenby Fågelstation på Öland har en forskargrupp vid Högskolan i Kalmar kommit fram till att simänderna är själva motorn i spridningen av lågpatogena, milda, influensavirus. I det kommande numret av den prestigefyllda amerikanska tidningen Emerging Infectious Diseases presenterar forskarna data på hur influensavirus varierar över tid bland vilda fåglar.

– Influensavirus finns normalt hos vilda vattenlevande fåglar, men då i milda, lågpatogena former, säger Björn Olsen, professor i zoonotisk ekologi och epidemiologi vid Högskolan i Kalmar. Även om dessa virus inte är direkt farliga för människor eller tamfjäderfä, är det viktigt att förstå dynamiken av de naturligt förekommande virusen för att kunna förutsäga hur andra, mer aggressiva virus kan bete sig.

Provtagningar under åren 2002 – 2005 vid Ottenby Fågelstation visar att influensa hos simänder är mycket säsongsbunden.

– Liksom vi människor har änderna sin säsongsbundna influensatid, säger Jonas Waldenström, forskarassistent i gruppen. Men till skillnad från oss människor ligger toppen hos änder under hösten, och dessutom ser vi en lägre topp under våren i samband med vårflyttningen.

Resultaten visar också att simänder, som exempelvis gräsand, är virusets huvudsakliga reservoar i naturen och att virus sprids mellan änder året runt.

– Även om andra fågelarter kan vara infekterade med influensavirus, så är simänderna helt centrala i virusets spridningsdynamik, säger Björn Olsen. Tidigare fanns en tro att andra fågelgrupper, som exempelvis vadarfåglar, var viktiga för spridningen av viruset. Vi kan visa att så inte är fallet, utan att simänderna är själva motorn i spridningen av lågpatogena influensavirus.

Studien har gjorts i samarbete med holländska forskare vid Erasmusinstitutet i Rotterdam och är unik i sin storlek och bredd i världen.

Kontaktinformation
Björn Olsen
tel: 0480-446225
mobil: 070-238 49 44
Jonas Waldenström
tel: 0480-446195
mobil: 070-201 82 18

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera