Artikel från vr_admin

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 februari 2007

Forskning om kemiska stridsmedel ger ny kunskap om Alzheimers sjukdom

Den kunskap som forskare vid FOI genererar kring nervgasforskning kan också användas för att öka förståelsen kring sjukdomar som Alzheimer.

Vid FOI pågår just nu forskning som syftar till att få en ökad förståelse för farliga ämnens verkan på människa. Bland annat undersöks både kemiska stridsmedel och en grupp besläktade civilt tillgängliga bekämpningsmedel, som verkar på liknande sätt som stridsmedlen. Det beräknas att det varje år sker hundratusentals förgiftningar med såna bekämpningsmedel, främst i U-länder. Ett speciellt fokus har legat på ämnen som är svåra att behandla med dagens mediciner. FOI:s forskare har nyligen presenterat rön som kan förklara varför dessa ämnen är så svåra att behandla. Det kommer i framtiden att leda till förbättrade mediciner mot dessa ämnen. Förutom dessa användningsområden kan kunskapen även appliceras på neurodegenerande sjukdomar som exempelvis Alzheimers sjukdom.

-Nervgaser, motmedel för nervgaser, samt vissa bromsmediciner för sjukdomar som t ex Alzheimer har samma målämne i kroppen. I forskningen kring nervgaser lär vi oss mycket nytt om detta målämne, säger Susanne Börjegren, institutionschef vid FOI.

– I förlängningen kommer den kunskap som nervgasforskningen genererar att kunna användas för att öka förståelsen kring sjukdomsförloppet för exempelvis Alzheimer. Det visar på vår forsknings gränsöverskridande roll och hur viktigt det är att fortsatta resurser läggs på utveckling och samarbeten inom forskningsvärlden, fortsätter Börjegren.

Kontaktinformation
Susanne Börjegren, institutionschef, susanne.borjegren@foi.se, 090-10 66 88
Anna Kristiansson, pressansvarig, anna.kristiansson@foi.se, 08-55 50 31 55

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera