Artikel från Umeå universitet
14 februari 2007

Xylitol minskar risk för hål

Sockerersättningsmedlet xylitol påverkar bakteriesammansättningen i munhålan redan i låga doser. Däremot krävs ett relativt högt intag för att motverka syrabildning mellan tänderna, konstaterar Pernilla Lif Holgerson i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 23 februari.

Xylitol är en sockeralkohol som framställs genom reduktion av sockerarten xylos, träsocker. Xylitol finns naturligt i frukter och bär, t.ex. päron och jordgubbar. Den används i sockerfria sötsaker, framför allt tuggummi och tabletter. I avhandlingen studeras vilka effekter medlet har på ekologin i munhålan och dess kariesförebyggande roll. I en serie studier på barn och ungdomar undersöktes prover från saliv och plack (tandbeläggningar). Bl.a. konstaterades att ett dagligt intag av 3,4 g xylitol räckte för att ändra salivens bakteriesammansättning men det gav inte en lägre produktion av mjölksyra i tandbeläggningarna. I ett annat arbete visades att ett högre engångsintag av xylitol under begränsad tid minskar surhetsgraden i tandbeläggningar mellan tänderna.

I en fältstudie med 128 barn i åldern 7-12 år fick barnen fick tugga tuggummi tre gånger om dagen med den totala dagsdosen 6,0 g xylitol. Mängden plack och produktionen av mjölksyra minskade kraftigt under försöksperioden. Efter fyra veckor var andelen kariesbakterier nere på en tredjedel, men sex månader efteråt var värdena tillbaka i utgångsläget. Trots den relativt höga dos xylitol som användes rapporterades inga negativa effekter i form av magproblem.

Produkter med xylitol som enda sötningsmedel är inte vanliga på den svenska marknaden idag. I de vanligaste sockerfria produkterna utgör xylitol ca en tredjedel av de tillsatta sötningsmedlen.

Resultaten av studierna kan dock motivera följande rekommendationer:
• Dagligt intag av xylitol kan rekommenderas som tillägg till patienter med hög kariesrisk.
• Xylitolprodukter som aktivt stimulerar salivsekretionen bör vara förstahandsval, t.ex. tuggummin.
• Ca 6 g xylitol per dag behövs för att motverka syraproduktionen och därmed minska kariesrisken
• Det dagliga intaget bör vara uppdelat på minst tre tillfällen
• Produkterna bör innehålla så mycket xylitol som möjligt och inte vara uppblandade med andra sötningsmedel.

Pernilla Lif Holgerson är tandläkare och doktorand vid Inst. för odontologi, avdelningen för pedodonti, Tel: 090-785 62 48, 070-224 34 61, e-post: pernilla.lif@odont.umu.se

Avhandlingen läggs fram fredagen den 23 februari vid Inst. för odontologi, Umeå universitet, och har titeln Xylitol and its effect on oral ecology – clinical studies in children and adolescents. Svensk titel: Effekter av xylitol på den orala ekologin – kliniska studier på barn och ungdom.
Disputationen äger rum kl 09.00 i Sal B, 9 tr., Tandläkarhögskolan.
Fakultetsopponent är docent Eva Söderling, Institute of Dentistry, Åbo universitet, Åbo, Finland.

Senaste Nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera