Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 februari 2007

Invigning av nytt internationellt huvudkontor för samordning av forskning och utveckling inom neuroinformatik

Den 15 februari invigs INCF:s nya internationella huvudkontor med lokaler i Solna, Stockholm. Vid ceremonin deltar bland andra utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg.

INCF står för International Neuroinformatics Coordinating Facility, och är den största satsning som någonsin gjorts för att samordna internationella resurser och aktiviteter inom den viktiga neuroinformatikgrenen inom neurovetenskapen.

Resultaten av denna infrastruktursatsning förväntas få stor strategisk betydelse för förståelsen av människohjärnan och framtidens möjligheter till behandling av allvarliga neurologiska och psykiatriska sjukdomar, skador och handikapp. Datamodeller av olika funktioner i hjärnan skall utvecklas liksom databaser som bryggar över från gennivå till beteende.

Verksamhetsområdet har även starka anknytningar till IT och datalogi, varifrån viktiga metoder och verktyg hämtas. INCFs verksamhet väntas även driva på den tekniska utvecklingen inom specifika tekniska områden som informationsanalysteknik, integration av distribuerade kunskapsresurser och robotik.

Organisationen har initierats genom OECD och omfattar 11 medlemsnationer (Belgien, Tjeckien, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Norge, Sverige, Schweiz och USA) som tillsammans står för kostnaderna. Sekretariatet ligger vid Karolinska Institutet men Kungliga Tekniska Högskolan bidrar också kraftfullt till sekretariatet.

Den 15 februari hålls även ett symposium, öppet för allmänheten, i Nobel Forum, Wallenbergsalen, Nobels väg 1.

Kontaktinformation
Kontakt:

Professor Jan Bjaalie, vd
Tel: 08-52487092
E-post jan.bjaalie@incf.se

Professor Sten Grillner, styrelseordförande
Tel: 08-52486900
E-post: sten.grillner@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera