Tema

Nobel Biocare donerar 5,5 miljoner kronor till Stockholms universitet

Nobel Biocare och Stockholms universitet har tecknat ett femårigt avtal värt 5,5 miljoner kronor om en gästprofessur i materialinnovation vid Institutionen för fysikalisk kemi, oorganisk kemi och strukturkemi. Universitetet har utsett Zhijian Shen till gästprofessor.

– Jag är mycket nöjd med samarbetet med Nobel Biocare. Jag är förvissad om att det här avtalet kommer att möjliggöra både grundforskning och dessutom ge resultat som mer direkt kommer allmänheten till godo, säger Zhijian Shen.

Vid Institutionen för fysikalisk kemi, oorganisk kemi och strukturkemi bedrivs forskning för att framställa nya keramiska material. Keramer är oorganiska, icke-metalliska material där hög hårdhet och extrem slitstyrka går att kombinera med önskade elektriska, magnetiska och optiska egenskaper. Genom att använda molekyler som organiserar sig själva kan även material med väldefinierade porstrukturer framställas.

– För kemi vid Stockholms universitet är detta ett fantastiskt fint tillskott. Donationen ger Zhijian Shen fria händer att utveckla sin forskning, och det är ett stort erkännande av den fria forskningens förmåga att vara användbar, säger Sven Lidin, dekanus vid Kemiska sektionen, Stockholms universitet.

– Avtalet är ett viktigt steg i vårt åtagande att stödja ansträngningar för att hitta bättre lösningar inom modern tandvård för tandläkares och patienters bästa, säger Heliane Canepa, VD för Nobel Biocare.

Möjliga tillämpningar för de keramiska materialen är allt från tåliga verktygsdelar till nya elektronikkomponenter, material som lagrar vätgas och kan användas i bränsleceller eller material som kan användas för att ersätta ben vid skelettskador, så kallade implantat. De porösa materialen kan användas vid vattenrening, proteinseparation och för katalys som är specifik med avseende på storlek hos de ämnen som omvandlas.

Fakta om Stockholms universitet:
Stockholms universitet är huvudstadens universitet – regionens centrum för forskning och utbildning inom humaniora, juridik, naturvetenskap och samhällsvetenskap. Universitetet har 39 000 studenter och 5 600 medarbetare och omsluter knappt 2,7 miljarder SEK.

Fakta om ”James” Zhijian Shen
”James” Zhijian Shen började sin bana vid Institutionen för fysikalisk kemi, oorganisk kemi och strukturkemi år 1993, då som post doc. Han kom sedan att bli forskare, projektledare och docent vid samma institution. Innan han kom till Sverige doktorerade han i materialkemi och teknik vid universitetet i Zhejiang år 1990. Zhijian Shen har initierat och drivit ett brett spektrum av forskning nära industriella applikationer. Under sina 13 år vid Stockholms universitet har han, som projektledare och/eller forskare, genomfört projekt sponsrade av Vetenskapsrådet, VINNOVA, EU och ett flertal industriella samarbetspartners.

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
”James” Zhijian Shen, oorganisk kemi, tfn 08-16 23 88, mobil 073-92 392 61, e-post shen@inorg.su.se
Sven Lidin, professor, oorganisk kemi, dekanus vid Kemiska sektionen, tfn 08-16 12 56, mobil 070-930 2930, e-post sven@inorg.su.se
Magnus Sandström, professor, strukturkemi, tfn 08-16 12 52, mobil 070-555 6437, e-post magnuss@struc.su.se

För bilder kontakta:
Maria Erlandsson, presschef, Stockholms universitet, tfn 08-16 39 53, mobil 070-230 88 91, e-post maria.erlandsson@eks.su.se

Nobel Biocare donerar 5,5 miljoner kronor till Stockholms universitet

 lästid ~ 2 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here