Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 januari 2007

Invigning av Nanolaboratoriet

Under de senaste två åren har det tidigare nanolaboratoriet hos Fasta tillståndets fysik på LTH fått en tekniskt avancerad tillbyggnad. De nya lokalerna flerdubblar utrymmena för framställning av nanostrukturer för forskningsändamål.

– I Nanometerkonsortiet i Lund arbetar över 100 forskare som åtminstone till och från håller till i det nya laboratoriet. Drygt hälften av dem hör till Fasta tillståndets fysik. Det här är nu en av de främsta och största forsningsmiljöerna i Lund, säger professor Lars Samuelson och tillägger: För vår forskningsinriktning får vi nu ett av världens vassaste laboratorier.
En rad framgångsrika utnämningar och forskningsanslag har gjort det möjligt att även rusta upp maskinparken i laboratoriet, som delvis kommer att hyras ut till företag. Från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kommer 50 miljoner kronor, som det nu köpts utrustning för.
– Vi har nu inte bara ett bättre laboratorium och också en bättre arbetsmiljö med fler möjligheter att träffas och diskutera, konstaterar professor Lars-Erik Wernersson som företrätt forskarnas önskemål under ombyggnationen.
Laboratoriet är också tillgängligt för kommersiella projekt, och ett flertal personer från lokal industri arbetar redan inom “NANOVATION”-miljön som stöds av de skånska sparbanksstiftelserna.
Byggnaden har fått ett högt, nästan kyrkoliknande torn som innehåller den avancerade ventilationsutrustningen. På de två lägsta våningarna finns nu sammanlagt nära 300 kvadratmeter renrumslaboratorier. Stötdämpningen är ytterst avancerad. De nyinköpta maskinerna vilar på fjäderupphängda betongmassor, så att trafiken utanför inte ska påverka de känsliga maskinerna.

På onsdag 17 januari kl 11-13 invigs Nanolaboratoriet av landshövding Göran Tunhammar i närvaro av såväl LTHs som LUs rektorer. Lunch serveras (meddela martin.magnusson@ftf.lth.se, 0734-340021). För intresserade finns det möjlighet att följa ett vetenskapligt seminarium på eftermiddagen.
Adressen är Professorsgatan 1, Q-huset på Fysicum i Lund. Invigningen sker i det så kallade K-rummet på bottenplanet.

Kontaktinformation
Frågor besvaras av professor Lars Samuelson, tel: 046-2227679, mail: Lars.Samuelson@ftf.lth.se, eller professor Lars-Erik Wernersson, tel: 046-2227678,
Lars-Erik.Wernersson@ftf.lth.se
eller av Martin Magnusson, tel: 0734-340021, martin.magnusson@ftf.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera