Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 januari 2007

LTU gör förstudie på uppdrag av ESA

Institutionen för rymdvetenskap (IRV) vid Luleå tekniska universitet har på uppdrag av ESA nyligen slutfört en förstudie inför en eventuell ny satellit.Målet med satellitprojektet är att studera så kallade ismoln.

Strax före jul slutförde Institutionen för rymdvetenskap en detaljerad förstudie inför en eventuell ny satellit som ska studera moln bestående av iskristaller – så kallade ismoln – i jordens atmosfär. Rapporten presenterades vid ESA:s (European Space Agency) teknologiska centrum ESTEC i Noordwijk i Holland.
Satelliten ska utforska ismoln på mellan 5 och 15 kilometers höjd i det som kallas den övre troposfären. I dag är kunskapen om egenskaperna för dessa ismoln förhållandevis begränsad och i dagens klimatmodeller utgör den kunskapsbristen ett stort hinder.

– Den planerade satelliten använder detektorer i submillimeter-våglängdsområdet för att undersöka iskristallerna, något som inte gjorts tidigare. En liknande mätutrustning fanns på den svensk-fransk-kanadensiska satelliten Odin men den användes inte till att observera iskristaller i atmosfären, säger professor Stefan Bühler.

Nästa steg i projektet är att ESA tillverkar en flygburen prototyp och resultaten av den blir avgörande för det som händer sedan – att faktiskt bygga satelliten. Den vetenskapliga ledningen av projektet finns vid IRV i Kiruna och även forskare från Chalmers i Göteborg är involverade i projektet.

LTU:s institution för rymdvetenskap i Kiruna samarbetar inom forskning och utbildning med de två andra stora aktörerna där – Institutet för rymdfysik (IRF) och Esrange. Den så kallade satellitgruppen, SAT, vid IRV, skapades så sent som sommaren 2006 och utgör en del av Luleå tekniska universitets ambitioner att ytterligare stärka den redan starka “rymdmiljön” i Kiruna.

Upplysningar: Professor Stefan Bühler, sbuehler@ltu.se, prefekt Hans Weber, hans.weber@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera