Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 januari 2007

Liten molekyl orsakar identitetskris i huden

En enda molekyl avgör hur stamceller i hårsäcken utvecklas. Celler som egentligen ska bli hår ger istället upphov till bröstkörtlar hos möss som saknar molekylen. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin.

Studien publiceras idag i den ansedda medicinska tidskriften Developmental Cell.

Den studerade molekylen ingår i ett komplicerat signalsystem som kallas Hedgehog pathway. Signalsystemet styr utvecklingen av många olika organ.
– Om vi får mer kunskap om hur signalsystemet reglerar stamcellers beteende kan vi kanske utveckla nya behandlingar mot både håravfall och cancer, säger Amel Gritli-Linde, docent i oral biokemi vid Sahlgrenska akademin.

Signalsystem består av kedjereaktioner där flera olika proteiner tillsammans reglerar cellers beteende. Studien visar att Hedgehog-systemet ansvarar för att stamceller i hud får klartecken att utvecklas till en viss typ av cell. Molekylen som studerats kallas Smoothened och utgör en länk i informationskedjan. Utan den kommer informationen aldrig fram till cellens kärna.

I studien användes genförändrade möss som saknade molekylen i en del av huden.
– I vanliga fall ligger stamcellerna vid hårsäckarna skyddade i speciella små nischer i vävnaden, men de transgena mössen hade inga sådana skyddsnischer. Stamcellerna som skulle ha blivit hår utvecklades istället till bröstkörtelceller, säger Amel Gritli-Linde.

Det är tidigare känt att för kraftig Hedgehog-signalering kan leda till cancer. Den nya studien visar att förhöjd signalaktivering också förhindrar bildandet av bröstkörtlar. Hedgehog-signaleringen avgör alltså om det blir hår eller bröst.

Det är inte ovanligt att odontologiska forskare studerar hud och hårsäckar. Håret som bildas i hårfolliklarna utvecklas på liknande sätt som tänder i tandanlag.
– Det är mycket upplysande för oss tandläkare att studera mekanismerna bakom hårets utveckling. I framtiden är det inte helt omöjligt att vi kan få hårstamceller att bilda nya tänder. Då skulle miljontals tandlösa patienter världen över kanske kunna få nya riktiga tänder, säger Amel Gritli-Linde.

Studien är genomförd i samarbete med forskare i USA och Storbritannien.

Tidskrift: Developmental Cell
Artikelns titel: Abnormal hair development and apparent follicular transformation to mammary gland in the absence of Hedgehog signaling
Författare: Amel Gritli-Linde, Kristina Hallberg, Brian D. Harfe, Azadeh Reyahi, Marie Kannius-Janson, Jeanette Nilsson, Martyn T. Cobourne, Paul T. Sharpe, Andrew P. McMahon och Anders Linde.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Docent Amel Gritli-Linde, telefon: 031-786 33 92, e-post: amel@odontologi.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera