Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2006

Små spenatblad är nyttigare

Babyspenat kallas den salladsprodukt som består av de späda bladen av spenat (Spinacia oleracea). Innehållet av bioaktiva ämnen, antioxidanter, är relativt högt i spenat.

I svenska odlingar brukar man skörda babyspenaten tre till fyra veckor efter sådd. Sara Bergquist vid SLU i Alnarp har nu funnit att om bladen skördas något tidigare innehåller de mer av dessa bioaktiva ämnen. Tyvärr minsk­ar skörden något, men man hinner i gengäld med fler sådder på samma odlingsyta.

Sara Bergquist har analyserat halterna av askorbinsyra (vitamin C), karotenoider och flavonoider. Hon fann att halterna av dessa ämnen varierade mycket lite under året, förutom att bladen innehöll dubbelt så mycket flavonoider i april som i augusti.

Skuggvävar över odlingarna, vilka är vanliga i europeiska odlingar, påverkade inte halterna av bioaktiva ämnen nämnvärt. När bladen lagras sjunker halterna av askorbinsyra kraftigt, speciellt vid högre temperatur (10 istället för 2 grader C). Karotenoider och flavonoiderna är mer lagringsstabila.

Om det fanns mycket askorbinsyra i bladen vid skörd hade produkten en bättre synlig kvalitet (bladfärg, krispighet etc.) efter lagring. Det kan tolkas som att detta ämne skyddar spenaten mot nedbrytning.

BILDTEXT: Babyspenat till sallad odlas bland annat i Öllöv i Skåne. Bladen brukar skördas tre-fyra veckor efter sådd, men nu visar ny forskning att de innehåller mer bioaktiva ämnen om de skördas lite tidigare. Foto: Sara Bergquist, http://www2.slu.se/aktuellt/2006/pressbilder/notiser06-07/spenat.jpg

Kontaktinformation
Sara.Bergquist@vv.slu.se, 040-41 53 76

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera