Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

8 december 2006

Ebolavirus dödar gorillapopulationer i Afrika

Mellan oktober 2002 och januari 2004 har 5000 gorillor dött av ebolavirus i ett område i Centralafrika. Det visar en internationell forskargrupp med deltagare från Uppsala universitet i en studie som idag publiceras i nätupplagan av den högt ansedda tidskriften Science.

Ebolavirus har dödat cirka 1300 personer i Centralafrika de senaste 30 åren. I de flesta fall där det varit möjligt att spåra källan till utbrottet, har det varit associerat till konsumtion av smittade apor eller antiloper. Men väldigt lite har varit känt om smittspridningen i naturliga populationer.

I den aktuella studien har ett internationellt forskarteam, varav en grupp från Uppsala universitet, spårat två utbrott och följt spridningen i en gorillapopulation i Lossireservatet i republiken Kongo. Gorillapopulationen har följts av några av forskarna sedan 1995. Som ett resultat av detta har 17 gorillagrupper med totalt 238 individer vant sig vid mänsklig närvaro. Två utbrott av ebolavirus, mellan oktober 2002 och januari 2003, samt mellan oktober 2003 och januari 2004, ledde dock till att 221 av dem (93%) dog. För att undersöka om denna höga dödlighet också påverkade områden utanför reservatet, genomförde forskarna studier över ett större område (2700 km2) och fann att 96% av gorillorna försvunnit. Sammantaget bedömdes 5000 gorillor ha dödats av ebola.

– Dessa siffror representerar nog tyvärr bara en del av det område som är virussmittat, och gorillor fortsätter att dö i denna region, säger Carles Vilà.

Den noggranna övervakningen har avslöjat att överföring mellan gorillagrupper troligen har spelat en viktig roll i spridningen av sjukdomen. Det innebär också att forskarna förkastar möjligheten att utbrotten var ett resultat av massiv överföring av viruset från en reservoar (t ex myggor eller fladdermöss). En viktig slutsats av studien är därför att vaccinationer av ännu ej drabbade gorillor kan vara en viktig åtgärd för att stoppa spridningen av ebola bland gorillor.

Mer information: http://email.eva.mpg.de/~walsh/

Kontaktinformation
Kontaktperson: Carles Vilà, institutionen för evolution, genomik och systematik, Telefon: 018-471 64 64, 073-587 27 97, e-post: Carles.Vila@ebc.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera