Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 december 2006

Säkrare diagnos av blodpropp

David Edwards presenterar i sin avhandling en ny metod för säkrare diagnos av blodpropp. Disputationen äger rum den 8 december.

Blodproppar är vanliga, men potentiellt livshotande händelser som ofta kan uppstå efter operation, eller som ett resultat av långa perioder av inaktivitet, till exempel vid en lång flygresa. Trots att de är vanliga, är de svåra att säkert diagnostisera. En missad blodpropp kan vara farlig, men läkemedlen som används för att behandla dem kan också ha oönskade effekter, såsom ökad risk för blödning.

Därför finns det ett behov av nya sätt att diagnostisera blodproppar med hög precision och reducera risken för att proppar missar, eller att patienter behandlas i onödan.

David Edwards beskriver i sin avhandling prekliniska studier på NC100668, ett nytt ämne som är designat för att diagnostisera blodproppar med större säkerhet än existerande metoder.

NC100668 är en radioaktiv substans som kan injiceras i kroppen. Den är målsökande med avseende på ett enzym som är involverat i proppbildning och söker upp alla blodproppar i kroppen. Radioaktiviteten kan sedan detekteras med hjälp av en gammakamera, och bilden användas när läkaren ställer diagnos.

Kontaktinformation
För mer information, kontakta David Edwards, tel: +44 – 1494 – 545129.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera