Artikel från Mälardalens universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 december 2006

Dåligt med plats för din värmepanna? Hjälp kommer från MDH!

Stigande energipriser för fossila bränslen och el har gjort att efterfrågan på alternativa värmesystem har ökat hos villaägare. I sin forskning har Frank Fiedler på Mälardalens högskola undersökt de vanligaste kombinationer av pellets- och solvärmesystem på den svenska marknaden. Resultatet? Ett nytt pellets- och solvärmesystem som passar för elvärmda hus. Bra för din plånbok – bra för miljön!

Genom simuleringar har Frank Fiedler undersökt de vanligaste pellets- och solvärmesystemen på den svenska marknaden. Exempel på frågor som han har utgått från är: Hur mycket koloxid släpper de ut? Hur mycket energi kräver de? Hur fungerar installationen? Får den plats i källaren? Med utgångspunkt i tidigare forskning har Frank Fiedler nu, genom omfattande laboratoriemätningar, tagit fram ett nytt flexibel koncept för ett värmesystem som kombinerar pellets- och solvärme.

Det nya värmesystemet är framtaget för villor utan eller med begränsat utrymme för pannrum. Den nya värmepannan kan vara så liten som 60x60x200 cm. I den finns dock allt som behövs: pelletpanna, beredskapstank, tappvarmvattenproduktion och pumpkoppel för solfångarkretsen. Systemet beräknas vara ute på marknaden tidigast om ett år.

Frank Fiedler disputerar med sin avhandling “Combined solar and pellet heating systems: Study of energy use and CO-emissions” tisdagen den 19 december, klockan 09.30, sal Gamma, Mälardalens högskola i Västerås.

Kontaktinformation
Frank Fiedler, Institutionen för samhällsteknik, Mälardalens högskola
Telefon: 023- 77 87 11
E-post: ffi@du.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera