4 december 2006

SLU-studenter gör utemiljön till Icehotel

För tionde året genomförs nu ett samarbetsprojekt mellan SLU och Icehotel i Jukkasjärvi. En grupp studenter från årskurs 4-5 på landskapsarkitektprogrammet vid SLU genomför ett projekt där de fått som uppdrag att utforma utemiljön runt Icehotel.

Initiativtagare till kursen och handledare under arbetet är konstnären Lena Kriström Kulin. Kursen är en projektkurs som startade i oktober och kommer att pågå till början av januari. Den har i år har utökats från sju till tolv deltagare eftersom den tidigare varit så populär.
Under hösten har studenterna varit på ett kort besök i Jukkasjärvi för att inventera och samla information. Efter analys av förutsättningarna har studenterna arbetat fram skisser och planer på det de nu under vecka 50 och 51 ska de bege sig till Jukkasjärvi för att bygga och skulptera. Den gestaltning av utemiljön som de skapar kommer att finnas kvar fram till mitten av april då det mesta vanligtvis smälter ned.

– Det ska bli jätteroligt att testa att såga snis med motorsåg. Isskulptering fick vi prova redan under vårt första besök och det var väldigt roligt, säger Johanna Holm, en av kursdeltagarna. (Snis är ett mellanting mellan is och snö och är det byggnadsmaterial som används i störst utsträckning i hotellet).

Icehotel ligger vid Torneälven i Jukkasjärvi, 20 mil norr om Polcirkeln. Hotellprojektet startade 1990 och lockar i dag locka ca 70 000 besökare per år. Uppbyggnadsarbetet börjar så fort temperaturen tillåter och när våren kommer smälter hotellet ner igen. Varje år får ett antal konstnärer, både svenska och internationella, tillfälle att skapa nya verk i isen – det är alltså ett hotell som förändras år efter år. Isen från Torne älv har unika egenskaper, den “skördas” på våren och förvaras hela sommaren i ett frysrum för att sedan användas som byggmaterial följande vinter.

Det finns möjlighet att följa gruppens arbete och projektets framskridande genom hemsidan http://www.sol.slu.se/student/is2007/ där även högupplösta pressbilder kan hämtas.

Kontaktinformation
Kursens e-postadress: iskursen2007@yahoo.se

Kontaktperson: Johanna Vinterhav, tel 073-151 28 05, e-post l03jovi1@stud.slu.se

Handledare: Lena Kriström Kulin, tel 073-330 68 60, e-post kri.kul@swipnet.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera