Tema

Lasta bilen lättare med lösning från KTH

Ett smart stöldskydd för cyklar och en lösning som gör det enklare att få in tunga lådor i bilen. I produktutvecklingsprojekten på KTHs utbildning Design och Produktframtagning flödar kreativiteten. 4-6 december ställer studenterna ut massor av spännande modeller, skisser och idéer.

Vem har inte kämpat med att få över tunga och otympliga paket från en kundvagn på IKEA till bilen. KTH-studenterna har löst problemet genom att göra en vagn med höj- och sänkbar lastyta som pumpas upp med foten som en frisörstol. Varorna skjuts in i bilen på en matta med gummiundersida och en ovansida med mycket låg friktion. Det gör att mattan ligger bra på plats samtidigt som man lätt skjuter in en kartong på den glatta ovansidan.

De första studenterna vid KTHs civilingenjörsprogram Design och Produktframtagning (DoP) är färdiga med utbildningen nästa år.

– Då kommer de att vara eftertraktade på arbetsmarknaden eftersom KTH satsar på att öka teknologernas innovativa förmåga och att skapa förutsättningar för entreprenörskap. Det gör att de blir en bra länk mellan teknik och design, säger Mats Hanson, vicerektor på KTH.

Nu visar studenterna från programmets tre första årskurser upp resultaten av sina senaste produktutvecklingsprojekt på en stor utställning, DoPExpo06. Där kan besökare titta på modeller, skisser och posters. Under invigningen måndag 4 december finns också möjlighet att ställa frågor till utställarna.

Ilastningshjälp för bilar och ett smart stöldskydd för cyklar är bara ett par av de drygt hundra projekt som visas upp. Ett annat exempel är ett motorfäste som gör hanteringen av utombordsmotorer på segelbåtar enklare.

Måndagen den 4 december kl 15.00 hålls en kort presentation i sal F2 på KTH, Lindstedtsvägen 26. Därefter invigs utställningen som pågår t.o.m. den 6 december. Utställningen är öppen för besök dagligen mellan kl. 8.00 och 16.00.

Plats för utställningen: Lindstedtsvägen 30, KTH Campus Valhallavägen i Stockholm.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Johan Palm, 0732-517 906, jpal@kth.se
Carl Michael Johannesson, 08-790 73 37, cmj@md.kth.se
Jenny Janhager, 08-790 74 79, jennyj@md.kth.se

Lasta bilen lättare med lösning från KTH

 lästid ~ 1 min