Artikel från Handelshögskolan i Stockholm

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 november 2006

Per Strömberg tilldelas forskarpris vid Handelshögskolan

Igår kväll tilldelades docent Per Strömberg Partnerprogrammets Forskarpris vid Handelshögskolan i Stockholm (HHS). Priset består av ett bidrag på 100 000 kr från Handelshögskolans Partnerföretag och delas ut till en ung, lovande forskare verksam vid högskolan. Årets pristagare uppmärksammas särskilt för sin detaljerade empiriska analys av kontraktsförhållanden mellan entreprenörer och riskkapitalister.

Per Strömberg examinerades från Handelshögskolan 1991 och doktorerade sedan vid Carnegie Mellon University i USA. Han publicerade huvuddelen av sin avhandling i den välrenommerade finanstidskriften, Journal of Finance, och har hållit samma exceptionellt höga nivå på sin forskning sedan dess. Han är bland världens tio mest citerade forskare på sitt område och hans bästa arbeten används inte bara i undervisningen − de används som obligatorisk läsning i kurser vid toppskolor som MIT, Chicago, Harvard, Wharton och Handelshögskolan. Per Strömberg är nu knuten till institutionen för finansiell ekonomi, vid Handelshögskolan och Swedish Institute for Financial Research.

Bland många betydande forskarinsatser märks framförallt Pers sätt att med enkelhet och elegans beskriva komplexa kontrakt mellan entreprenörer och riskkapitalister. Denna forskning utgör nu en solid grund för hans nya, spännande projekt som handlar om hur nystartade företag utvecklas under de första åren.

− Jag är otroligt stolt och tacksam för utmärkelsen, inte minst med tanke på alla andra begåvade och kreativa forskare som verkar vid Handelshögskolan. Det är också särskilt roligt att priset kommer från Handelshögskolans Partnerföretag. De goda relationerna med näringslivet är en otrolig styrka för HHS och helt avgörande för att kunna bedriva näringslivsforskning på elitnivå, säger Per Strömberg.

Foto på Per Strömberg kommer senare att läggas ut på HHS:s hemsida: www.hhs.se/Press/Pressreleases/sv_PressReleases05.htm


Om Partnerprogrammets forskarpris
För att ytterligare främja forskningen vid Handelshögskolan i Stockholm instiftade högskolan och dess Partnerföretag år 2003 ett forskarpris. Priset tilldelas för ett arbete som har bidragit till kunskapsutvecklingen inom sin disciplin och som håller så hög vetenskaplig klass att det är publicerbart i internationella vetenskapliga publikationer. Det är en fördel om arbetet i fråga har presenterats i utbildnings- och tillämpningssammanhang.

Om Partnerprogrammet vid Handelshögskolan i Stockholm
Handelshögskolans i Stockholm Partnerprogram grundades 1994 och består av ett exklusivt nätverk av ledande företag som årligen bidrar med cirka 32 MSEK för att stödja utvecklingen av Handelshögskolans forskning. Under 2006 har 13 nya företag tillkommit, vilket innebär att Handelshögskolan idag stöds av 113 företag. Sedan starten 1994 har Partnerföretagen sammanlagt bidragit med 277 181 MSEK till Handelshögskolan. Företagens generösa bidrag utgör en allt större del av Handelshögskolans totala årliga finansiering och är ett mycket viktigt tillskott till högskolan. Partnerföretagen är idag Handelshögskolans tredje största finansiär.

Kontaktinformation
Per Strömberg, docent
Tel: 08-728 51 28
E-post: per.stromberg@sifr.org

Lars Bergman, rektor, professor
Tel: 08-736 90 12
E-post: lars.bergman@hhs.se

Tine Frivik, Executive Director, Corporate and Alumni Relations
Tel: 08-736 90 72
E-post: tine.frivik@hhs.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera