Artikel från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2006

Sol i augusti ger nyttigare lök

Lök är en av de viktigaste källorna till antioxidanten quercetin i vår föda. Halterna av detta ämne stiger när löken växer och får torka på fält under sensommaren.


Ju mer solljus som vanlig gul lök (Allium cepa L.) får i slutet av sin mognadsfas, desto nyttigare blir den. Det är mängden av antioxidanten quercetin som ökar under sensommaren, både när löken växer och när den fälttorkas. Lök är en av de viktigaste källorna till quercetin i vår föda.

Svenska lökar brukar lossas från marken i augusti-september, varefter de får ligga och torka på fältet under ett par veckor. Tidig lossning har tidigare visat sig ge lökarna mindre benägenhet att gro när de tas ut i rumstemperatur efter långtidslagring i kyla. Lars Mogren har i sitt doktorsarbete vid SLU nu visat att tidig lossning inte påverkade halterna av quercetin i de lagrade lökarna. Dessutom var halterna mycket stabila under kyllagringen.

Lars Mogren menar att lökodling kan ske med minimerad mängd kvävegödsel, utan att mängden nyttiga antioxidanter minskar. Han rekommenderar också att man lossar lökar avsedda för långtidslagring tidigt, vilket minskar skörden men ökar lagringsdugligheten. Quercetinhalterna var nämligen lika höga som i senare lossade lökar efter långtidslagring vid konstant låg temperatur.

Kontaktinformation
Lars.Mogren@vv.slu.se, 040-41 53 63
Avhandlingen: http://diss-epsilon.slu.se/archive/00001246/

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera