Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 november 2006

Nobelpristagare föreläser och firar Lucia på Umeå universitet

Årets Nobelpristagare i kemi, professor Roger D. Kornberg, håller sin första offentliga föreläsning efter mottagandet av Nobelpriset vid Umeå universitet. Föreläsningen äger rum den 13 december klockan 13.30 i Aula Nordica.

Efter föreläsningen, klockan 14.30, hålls en presskonferens i Universitetsklubben, en trappa ovanför Aula Nordica. I samband med föreläsningen kommer också Umeå universitets luciafirande att äga rum.

Roger D. Kornberg, professor vid Stanford University i Kalifornien, USA, är hedersdoktor vid Umeå universitet. Hans föreläsning blir den första i en rad planerade KBC-seminarier vid Umeå universitet. KBC står för Kemiskt, Biologiskt Centrum.

Kornberg utsågs till hedersdoktor vid medicinska fakulteten 2003 för sitt ingående samarbete med forskare inom vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik Umeå universitet.

Kornberg får Nobelpriset i kemi för sina studier av “den molekylära grunden för eukaryot transkription”. Det är också vad han kommer att prata om i sin föreläsning.

Kornberg har i sin forskning förklarat hur de aktiva delar av arvsmassan som kallas gener görs om till RNA hos människor, växter och svampar. För att kunna använda den information som finns i arvsmassans gener måste cellerna först “översätta” den från DNA till RNA. Processen kallas transkription och Kornberg var först med att detaljerat avbilda den på atomnivå.

Transkriptionen har betydelse för, och finns inblandad i, flera sjukdomar, exempelvis cancer, hjärtsjukdomar och olika inflammationer. Processen har också betydelse inom stamcellsforskningen.

Stefan Björklund, professor vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik, är en av Umeåforskarna som Kornberg samarbetat med. Björklund arbetade i två år som post doc i Kornbergs forskargrupp. Nobelpristagaren har också samarbetat med bland andra Erik Johansson vid samma institution. Under 2000-talet har Kornberg varit involverad i flera projekt vid institutionen.

Bild på Kronberg finns på:
http://www.umu.se/medfak/aktuellt/bilder/index.html

Kontaktpersoner:
Professor Stefan Björklund, institutionen för medicinsk kemi och biofysik
Tel: 090-786 67 88
Mobil: 090-216 28 90
stefan.bjorklund@medchem.umu.se

1:e forskningsingenjör Erik Johansson
Tel: 090-786 66 38
Mobil 073-620 50 61
erik.johansson@medchem.umu.se

Läs mer om deras forskning på Plussidan:

Björklund:
http://www.info.umu.se/plussidan/Plusprojektsida.aspx?id=7

Johansson:
http://www.info.umu.se/plussidan/Plusprojektsida.aspx?id=2

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera