Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 november 2006

Ny film berättar om förtrycket i militär-diktaturens Argentina

På fredag visas filmen “Buenos Aires 1977 – Chronicle of an escape” på Stockholms filmfestival. Filmen, som också var det argentinska bidraget till Cannes Film Festival i maj i år, bygger på en självbiografisk bok av Claudio Tamburrini, doktor i filosofi vid Stockholms universitet.

– “Buenos Aires 1977 – Chronicle of an escape” bygger på min bok, “Pase libre – Crónica de una fuga”, som kom ut under våren 2002. Filmen ligger väldigt nära min ursprungliga berättelse och skildrar en människa under stark emotionell press, i fångenskap och på flykt, säger Claudio Tamburrini.

Filmen, som är gjord av den uruguayanske filmmakaren Israel Adrián Caetano, utspelar sig i Buenos Aires 1977 – 78. En styrka av det argentinska flygvapnet under militärregimen kidnappar den 23-årige Claudio Tamburrini, målvakt i fotboll, Division 1, och för honom till ett hemligt fångläger som går under benämningen “Mansión Seré”. Under 120 dagar torteras han och utsätts för förhör, svår misshandel och förödmjukande behandling innan han tillsammans med tre andra fångar lyckas fly genom att helt naken hoppa ut genom ett fönster. När flykten upptäcks skickar militären ut helikoptrar för att leta efter den skadade Claudio som springer för livet, men tack vare oväder och regn misslyckas helikoptrarna att lokalisera honom och efter ha hållit sig gömd i några månader lyckas han fly till Sverige.

Idag arbetar han som forskare vid Stockholms universitet, men han åker varje år till sin hemstad Buenos Aires där han, där liksom här, flitigt deltar i samhällsdebatten. Under våren 2007 kommer Tamburrini ut med en bok där han lägger fram en modell för att beivra brott mot de mänskliga rättigheterna där kravet på bestraffning är underställt samhällets behov av att få veta vad som hänt med offren.

– Jag har en förhoppning om att filmen kanske kan bidra till att de statliga kidnappningar och mord som skedde under den argentinska militärdiktaturen 1976-1983 inte faller i glömska och att offrens slutgiltiga öden blir klarlagda, säger han.

Nedan följer visningsprogrammet vid Stockholms filmfestival för “Buenos Aires 1977 – Chronicle of an escape”. Efter premiärvisningen deltar Claudio Tamburrini i möte med publiken.

17/11, kl. 18.30 (Sture Salong 1)
18/11, kl. 15.00 (Saga Salong 1)
20/11, kl. 10.30 (Skandia)
25/11, kl. 14.00 (Sture Salong 2)

Kontaktinformation
För bilder eller ytterligare information kontakta:
Claudio Tamburrini, FD Stockholms universitet, tfn 08-16 21 07 mobil 073-787 52 50, e-post claudio.tamburrini@philosophy.su.se
Maria Erlandsson, presschef Stockholms universitet, tfn 08-16 39 53, mobil 070-230 88 91, e-post maria.erlandsson@eks.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera