31 oktober 2006

Menstruation ökar risken för skador bland kvinnliga fotbollsspelare

Fotboll är den största kvinnliga lagsporten i Sverige och utövas av mer än 56.000 spelare äldre än 15 år. I världen finns i dag ungefär 40 miljoner kvinnor i över 100 länder som spelar fotboll.Att skador förekommer inom sporten är välkänt, men mindre känt är att både den geografiska region spelaren återfinns i och den nivå hon spelar på kan kopplas samman med skadefrekvensen.Dessutom riskerar kvinnliga fotbollsspelare fler skador i samband med menstruation.

Att det förekommer skador inom fotbollen är inget nytt, men att det även finns andra faktorer som påverkar skadefrekvensen än idrotten i sig är frågor som doktorandern Inger Jacobson vid Luleå tekniska universitet ger svar på i sin doktorsavhandling Injuries among female football players, med vilken hon disputerar den 3 november.

Målet med forskningsarbetet har varit att ge svar på om det finns några skillnader i frekvens av skador regionalt och mellan nivåerna, hur rörligheten i leder och muskler i början av säsongen eventuellt påverkar kommande skador, samt om och i så fall hur det faktum att kvinnor menstruerar och i vissa fall äter p-piller påverkar fotbollsspelandet och skaderiskerna.

– Min forskning visar att skadefrekvensen kan associeras med regionala faktorer och spelnivå samt att skadefrekvensen ökar i samband med menstrationen. Däremot finns det inget som tyder på att p-piller ökar risken att skadas, säger Inger Jacobson.

Inger Jacobsons studier baseras på en undersökning som gjorts på 30 damfotbollslag i division II och Allsvenskan. Totalt 446 skador granskades under en och samma fotbollssäsong.
Inger Jacobson är född och uppvuxen i Stockholms innerstad, utbildade sig till sjukgymnast i Lund och har därefter arbetat i yrket i Piteå, Östersund, Umeå, Boden och Luleå. Hon är för närvarande verksam vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Upplysningar: Inger Jacobson, tel. 0920-49 38 78, 070-375 12 36, inger.jacobson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera