Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

31 oktober 2006

Menstruation ökar risken för skador bland kvinnliga fotbollsspelare

Fotboll är den största kvinnliga lagsporten i Sverige och utövas av mer än 56.000 spelare äldre än 15 år. I världen finns i dag ungefär 40 miljoner kvinnor i över 100 länder som spelar fotboll.Att skador förekommer inom sporten är välkänt, men mindre känt är att både den geografiska region spelaren återfinns i och den nivå hon spelar på kan kopplas samman med skadefrekvensen.Dessutom riskerar kvinnliga fotbollsspelare fler skador i samband med menstruation.

Att det förekommer skador inom fotbollen är inget nytt, men att det även finns andra faktorer som påverkar skadefrekvensen än idrotten i sig är frågor som doktorandern Inger Jacobson vid Luleå tekniska universitet ger svar på i sin doktorsavhandling Injuries among female football players, med vilken hon disputerar den 3 november.

Målet med forskningsarbetet har varit att ge svar på om det finns några skillnader i frekvens av skador regionalt och mellan nivåerna, hur rörligheten i leder och muskler i början av säsongen eventuellt påverkar kommande skador, samt om och i så fall hur det faktum att kvinnor menstruerar och i vissa fall äter p-piller påverkar fotbollsspelandet och skaderiskerna.

– Min forskning visar att skadefrekvensen kan associeras med regionala faktorer och spelnivå samt att skadefrekvensen ökar i samband med menstrationen. Däremot finns det inget som tyder på att p-piller ökar risken att skadas, säger Inger Jacobson.

Inger Jacobsons studier baseras på en undersökning som gjorts på 30 damfotbollslag i division II och Allsvenskan. Totalt 446 skador granskades under en och samma fotbollssäsong.
Inger Jacobson är född och uppvuxen i Stockholms innerstad, utbildade sig till sjukgymnast i Lund och har därefter arbetat i yrket i Piteå, Östersund, Umeå, Boden och Luleå. Hon är för närvarande verksam vid Institutionen för hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Upplysningar: Inger Jacobson, tel. 0920-49 38 78, 070-375 12 36, inger.jacobson@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera