Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

26 oktober 2006

“Kön fortfarande centralt när partierna nominerar”

Enligt en ny avhandling av Lenita Freidenvall, doktorand vid Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, är kön fortfarande av central betydelse när de politiska partierna nominerar sina kandidater. Avhandlingen visar dock på betydande skillnader mellan partierna.

I avhandlingen analyseras kvinnors väg in i riksdagen under perioden 1970-2002. I fokus är vilken syn på kvinnorepresentation de politiska partierna och deras kvinnoförbund hade och vilka strategier – såsom “Varannan damernas” – de introducerade för att öka andelen kvinnliga parlamentariker.

I ett internationellt perspektiv framstår kvinno-representationen i Sveriges Riksdag som sällsynt hög. Efter valet 2002 bestod riksdagen av 45 procent kvinnor, vilket då kunde jämföras med ett genomsnitt på 15 procent i nationella parlament.

– Det finns tydliga skillnader mellan partierna. Till exempel skiljer sig partierna när det gäller synen på kvinno-representation, kvotering och kön, säger Lenita Freidenvall.

I avhandlingen analyseras även hur partiernas strategier för en ökad kvinnorepresentation tillämpades i praktiken. Analysen bygger på en enkätundersökning riktad till nomineringskommittéernas ordförande i landets 29 riksdagsvalkretsar samt 70 intervjuer med kommitté-ledamöter i Kronoberg och Stockholms län.

– Syftet med denna del av kartläggningen är att komma “bakom kulisserna” och få insyn i de verkliga turerna vid nomineringen. Det är då möjligt att se hur spelet bakom partilistorna inför riksdags-valet 2002 gick till när det gäller vilka som var grindvakter och vilken hänsyn som togs till kön i jämförelse med andra önskemål, till exempel geografisk spridning och kompetens, säger hon.

– Undersökningen visar också att ordningen på listan i hög grad är beroende av listan från förra årets val och att detta också gäller icke-valbara platser. Antalet kvinnor på listorna i vissa partier beror på nyckelpersoner i nominerings-kommittéerna, säger Lenita Freidenvall.

Lenita Freidenvall disputerar på avhandlingen “Vägen till Varannan damernas: om kvinnorepresentation, kvotering och kandidaturval i svensk politik 1970-2002” Avhandlingen försvaras fredagen den 27 oktober 2006 kl. 13.00 i hörsal 8, hus D, Universitetsvägen 10, Stockholms universitet.

Kontaktinformation
För ytterligare information kontakta:
Lenita Freidenvall, tfn 08-16 26 57, mobil 070-719 24 43, e-post Lenita.Freidenvall@statsvet.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera