Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

25 oktober 2006

Majsblast i tanken

Medan världen ropar efter förnyelsebar energi, räds oljekriser och oljeberoende, tillverkar Karin Öhgren, 27, etanol av majs. Det är de hittills värdelösa delarna av majsen, såväl blasten som stjälkarna, som nu oftast plöjs ned eller eldas upp, som hon arbetar med. Om det blir industriell tillverkning kan det i framtiden röra sig om mycket stora mängder, för på ett kilo majs finns ett kilo blast och stjälkar.

I Sverige kör redan en del bilar på etanol. Sydeuropa, Brasilien och USA ligger också långt framme. Karin Öhgrens forskning ligger i den tekniska framkanten. Hon forskar inom i LTH:s bioetanolgrupp och arbetar med majsblastens produktionsprocess både i laboratorium och vid dator.
Hon har även visat att en genmodifierad superjäst TMB3400, som i försök klarat att jäsa alla de olika sockerarterna i majsblasten, fungerar förvånande bra under verkliga processförhållanden.
Karin Ögrens kunskap är så eftertraktad att hon redan innan hon doktorerat fått fler erbjudanden om jobb och har tackat ja till ett där man tar tillvara hennes spetskompetens.

Karin Öhgren lägger fram sin avhandling för teknologie doktorsexamen i Lund på Lunds Universitets LTH, Tekniska Högskola, på Kemicentrum, avdelningen för Kemiteknik på fredag, den 27 oktober.
Kl 13.15 på Kemicentrum, Getingevägen 60, hörsal B.
Välkomna!


OBS! Fina bilder på Karin Öhgren på en åker med majsblast finns hos Hagbloms foto, fotograf Gunnars Menander tel 0708 135659

Kontaktinformation
Karin Öhgren nås på
Karin Öhgren
Department of Chemical Engineering
Lund University
P.O.Box 124
S-221 00 Lund, Sweden

Phone: +46 46 222 8293
Fax: +46 46 222 4526
Karin.Ohgren@chemeng.lth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera