16 oktober 2006

Saliv från små spottkörtlar går också att mäta

De mikroskopiska spottkörtlarna i munnen producerar konstant en mycket liten mängd saliv. Med hjälp av små bitar läskpapper kan utsöndringen från de små spottkörtlarna mätas. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

I munnen finns tre par stora spottkörtlar som producerar saliv när vi tuggar, men mellan måltiderna är det tusen mikroskopiska spottkörtlar i slemhinnorna som ser till att munnen inte blir torr. De små spottkörtlarna finns utspridda i framförallt läppen, kinden och gommen.
– Saliven från de små spottkörtlarna är mer trögflytande än den som utsöndras när vi tuggar. Den spolas inte bort lika lätt från tandens yta och är därför ett viktigt skydd mot kariesangrepp, säger tandläkaren Lars Eliasson.

Eftersom de små spottkörtlarna producerar så lite saliv har det varit svårt att mäta salivutsöndringen, men avhandlingen visar att det finns ett enkelt sätt. En bit läskpapper som trycks mot patientens munslemhinna kan analyseras med elektromagnetisk teknik. Tandläkarna får då ett värde på hur mycket saliv de mikroskopiska körtlarna utsöndrar per minut och kvadratcentimeter slemhinna.
– Eftersom det är olika från person till person hur mycket vätska som kommer ur dessa körtlar kan metoden inte användas för att diagnostisera muntorrhet. Däremot kan den användas för att se om behandling mot muntorrhet haft effekt, säger Lars Eliasson.

Lars Eliasson visar också att det går att öka utsöndringen från de små spottkörtlarna. Muntorrhet kan vara ett av symptomen när kvinnor når klimakteriet. I studien behandlades 18 kvinnor över 60 år med låga doser av östrogen. Efter ett år hade deras salivflöde från underläppens slemhinna ökat med strax över 50 %. Besvären med muntorrhet hade också minskat.
– Vi har länge trott att det inte skulle gå att öka salivproduktionen i småkörtlarna nämnvärt, men det går tydligen. Eftersom det inte var en kontrollerad studie vet jag inte säkert om det var östrogenet som gav den här effekten, säger Lars Eliasson.

Tvärtemot vad man tidigare trott tycks inte ökad ålder påverka hur mycket saliv som produceras av de små spottkörtlarna. Enligt tidigare studier skulle de små körtlarna vara färre hos äldre patienter och undersökningar i mikroskop har också antytt att många av de körtlar som finns kvar inte skulle fungera lika bra.
– I vår studie har vi justerat för vanliga sjukdomar och medicineringar och vi ser att salivflödet inte minskar med stigande ålder, säger Lars Eliasson.

Avhandling för odontologie doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för odontologi, avdelningen för cariologi
Avhandlingens titel: On Minor Salivary Gland Secretion

Avhandlingen försvaras fredagen den 20 oktober, klockan 09.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Lars Eliasson, leg. tandläkare, telefon: 0526-120 78, 070-587 05 89, e-post: lars.e@telia.se

Handledare:
Docent Anette Carlén, telefon: 031- 773 31 73, e-post: carlen@odontologi.gu.se
Professor Dowen Birkhed, telefon: 031-773 32 01, e-post: birkhed@odontologi.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera