Artikel från Växjö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

16 oktober 2006

Hur sann är bilden av entreprenören? Ny avhandling utmanar våra föreställningar

Entreprenörskap är ett ord som förknippas med driftiga och innovativa personer. Framgångsrika människor som skapat egna framgångsrika företag. Men hur sann är egentligen denna bild? Och vilka konsekvenser får den? I en ny avhandling från Växjö universitet “The Apocalypse of Entrepreneurship” utmanar entreprenörskapsforskaren Frederic Bill våra föreställningar.

Genom att studera såväl nyhetsbyråartiklar som vetenskapliga studier av entreprenörskap problematiserar Frederic Bill bilden av den unika och upphöjda entreprenören. Han visar hur entreprenörskapet görs exotiskt, hur det flyttas bort från oss själva och därigenom blir något närmast ouppnåeliggjort. Entreprenören görs till bärare av egenskaper och förmågor som är exklusiva och svåruppnåeliga, snarare än sådana som är vardagliga och allmänt förekommande.

Frederic Bill visar hur man genom att urskilja av vissa individer som entreprenörer indirekt skiljer ur andra individer som icke-entreprenörer. I och med detta flyttas entreprenörskapet bort ur den vardagliga livsvärlden och mystifieras och exotifieras. Entreprenören konstrueras som varande någon annan än vi själva. Likväl som epitetet entreprenör förmår ge aspirerande (ny) företagare energi och motivation kan den också vara ett hinder för andra individer – för de som inte kan se sig själva som entreprenörer.

Frederic Bill är född och uppvuxen i Pjätteryd. Efter att ha studerat företagsekonomi och historia vid Växjö universitet och arkeologi vid Lunds universitet har han varit verksam som doktorand vid Entreprenörskapsprofilen och Ekonomihögskolan, Växjö universitet sedan 2000.

Avhandlingen “The Apocalypse of Entrepreneurship” försvarades fredagen den 6 oktober kl. 13.00 i sal Wiksell, Växjö universitet. Opponent var professor Hervé Corvellec, Lunds universitet.

Kontaktinformation
Kontakta: Frederic Bill, telefon: 0470-70 84 93 eller e-post frederic.bill@vxu.se.

Beställ boken från: Växjö University Press, 0470-70 82 67, eller e-post vup@vxu.se

Praktiska upplysningar: Anna Lindahl, 0470-70, eller e-post Anna.Lindahl@vxu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera