Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

12 oktober 2006

Lennart Nilsson-priset för unika bilder av insekternas värld

Fotopriset Lennart Nilsson Award för år 2006 har tilldelats den japanske naturfotografen Satoshi Kuribayashi. Han belönas för sitt nyskapande och unika sätt att skildra insekternas värld.

Juryns motivering lyder: “Satoshi Kuribayashi får priset för att han med egenhändigt utvecklad fototeknik öppnar insekternas värld för människornas ögon. Med humor, medkänsla, skönhet och oöverträffad skärpa skildrar han både insekterna själva och den omgivning de lever i. Hans bilder ger ett nytt perspektiv på jordens ekosystem – där människor och insekter visar sig ha oväntat mycket gemensamt.”

Satoshi Kuribayashi är 67 år gammal och har arbetat som frilansfotograf sedan 1960-talet. Han har hittills gett ut ett fyrtiotal böcker och filmer. De handlar framför allt om insekternas ekologi. Hans unika teknik bygger till stor del på hans skicklighet att tillverka optik och annan fotoutrustning. Bland annat har han själv gjort om ett medicinskt instrument till en lins med bara tre millimeters diameter. Till hans senare verk hör boken In Front of the Ant och filmen Universe Among the Grass.

Lennart Nilsson Award har delats ut sedan 1998 för att hedra den legendariske svenske fotografen. Priset ska enligt stadgarna gå till någon som har arbetat i Lennart Nilssons anda, det vill säga som utvecklat det vetenskapliga fotografiet och visat det tidigare okända. Prissumman är på 100 000 SEK, eller cirka 13 500 USD. Överlämningen sker i Berwaldhallen i Stockholm den 2 november, på Karolinska institutets installationsceremoni, i närvaro av Lennart Nilsson själv.

För bilder, videosekvenser och mer information om priset: http://www.lennartnilssonaward.se

Kontaktinformation
Ytterligare frågor, kontakta:

Catharina Nilsson, styrelseledamot, Lennart Nilsson Award
Tfn: 08-10 32 15
E-post: catharina@lennartnilssonphoto.com

Staffan Larsson, sekreterare, Lennart Nilsson Award
Tfn: 070-319 3353
E-post: staffan.larsson@biosci.ki.se

Presskontakt Karolinska Institutet:
Katarina Sternudd
Tfn: 08-524 838 95
E-post: katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera