Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 oktober 2006

Sockerfyllning ger jämna luftrör hos bananflugan

Socker spelar en avgörande roll för att bananflugans luftrör ska bli jämna och lagom tjocka. När de utvecklas fylls luftrören med polysackarid för att rören ska få rätt storlek och form. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.

Biologiska rör transporterar syre, näringsämnen och nedbrytningsprodukter i organ som lungor och njurar. Om rören blir oregelbundna försämras flödet och organen kan inte fungera som de ska.
– Våra studier visar på ett helt nytt biologiskt koncept som styr expansionen av biologiska rör under embryots utveckling. Om vi vet mer om hur rören bildas kan vi bättre förstå varför rören ibland blir ojämna, säger biologen Anna Tonning.

Bananflugan har ett enkelt andningssystem som består av ett nätverk av rör som förser hela kroppen med syre. Anna Tonning och hennes kollegor har lyckats identifiera en gen som är avgörande för utvecklingen av bananflugans luftrör. Genen kodar för ett protein som gör att celler inuti flugans luftrör producerar långa kedjor av sockermolekylen chitin när röret utvecklas.
– Cellerna fyller röret med långa fibrer av sockerarten chitin medan röret byggs ut. Det verkar som att denna fyllnad fungerar som en mall för rörets storlek och form, säger Anna Tonning.

Studierna har visat att fibrerna i röret försvinner när röret är moget och redo för att transportera syre. Hos genförändrade bananflugor som inte skapade sockerfibrerna inne i sina luftrör blev rören ojämna med förträngningar och utvidgningar.
– Motsvarigheten till chitin hos människor kallas hyaluronan, men vi har ännu inte bevisat att celler hos människor bildar fyllning i rören på samma sätt som hos bananflugan, säger Anna Tonning.

Tidigare studier på ryggradsdjur har antytt att de också har en temporär fyllning när de biologiska rören utvecklas.
– Det är egentligen häpnadsväckande hur ett befruktat ägg kan utvecklas till en hel individ. Jag tycker att det är spännande att upptäcka basala mekanismer som styr embryoutvecklingen, säger Anna Tonning.

Avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för biomedicin, avdelningen för medicinsk och klinisk genetik
Avhandlingens titel: Genetic and molecular regulation of epithelial tube morphogenesis

Avhandlingen försvaras fredagen den 13 oktober, klockan 09.00, hörsal Arvid Carlsson, Academicum, Medicinaregatan 3, Göteborg.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Anna Tonning, biolog, telefon: 031-773 37 07, 073-944 32 85, e-post: anna.tonning@medkem.gu.se

Handledare:
Medicine doktor Anne Uv, telefon: 031- 773 37 06, e-post: anne.uv@medkem.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera