Tema

Nya mänskliga reservdelarav konstgjord spindeltråd

Det har visat sig möjligt att syntetiskt framställa bitar av de äggviteämnen som utgör beståndsdelarna i den naturliga spindeltråden. Dessa delar har kunnat användas för att tillverka en konstgjord tråd som nu kan utnyttjas för att börja modellera nya reservdelar för människan.

Det är en av de nyheter som presenteras vid det s k Spiderman-konsortiets årliga konferens, som hålls 29-30 september i Uppsala.

Bland övriga nya forskningsrön från konsortiet kan nämnas:

• Konstgjord spindeltråd har inte gett några negativa effekter på levande celler. Tvärtom tycks spindeltråd och celler kunna samsas sida vid sida.
• Konstgjord spindeltråd kan användas som byggnadsställning för tillverkning av syntetiskt brosk och ben. Detta är ett mycket viktigt genombrott t ex för tumör- och plastikkirurgin.
• En helt ny arsenal av tekniker för att testa hur väl nya material tolereras av kroppen har tagits fram.

Spiderman är en av EU-kommissionens allra största forskningssatsningar där man samlat universitet och bioteknikindustrier från England, Tyskland, Nederländerna och Sverige i ett konsortium för att massframställa spindeltråd. Syftet är att kunna använda spindeltråden för att tillverka nya reservdelar för människan. Svenska deltagare är SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och bioteknikföretaget Q-Med. Spindeltråden är ett unikt material eftersom det är starkare än alla kända material som stål, kolfiber och Kevlar. Spindeltråd är dessutom elastisk vilket gör den teoretiskt sett lämplig att använda t ex för att bygga upp konstgjorda senor och korsband. Dessutom tolereras spindeltråd väl när den opereras in i försöksdjur och inga tecken på inflammation eller avstötning har hittills kunnat påvisas.

Kontaktinformation
Prof Wilhelm Engström, tel 073-705 40 20, wilhelm.engstrom@bvf.slu.se

Nya mänskliga reservdelarav konstgjord spindeltråd

 lästid ~ 1 min