Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

28 september 2006

Malmöforskare lanserar unik sökmotor för webben

Malmöföretaget Polar Rose introducerar inom kort en webbaserad sökmotor som kan hitta fotografier på personer genom att analysera bilder och identifiera ansikten. Sökmotorn – som är den första av sitt slag i världen – är ett resultat av den forskning som Jan Erik Solem bedrivit vid Teknik och samhälle, Malmö högskola. På fredag disputerar han på sin avhandling.

Jan Erik Solem ingår i en forskargrupp i tillämpad matematik som bland annat sysslar med bildanalys och datorseende. I sin avhandling visar han hur man genom matematiska metoder kan få datorer att skapa tredimensionella modeller av föremål eller personer med utgångspunkt från vanliga fotografier.

Enkelt uttryckt handlar det om att räkna ut var kameran stått i förhållande till föremålet och sedan utnyttja geometri, säger Jan Erik Solem.
– För ansikten går det i princip att skapa tredimensionell data utifrån ett enda fotografi, men oftast har vi jobbat med 5-10 stillbilder eller med filmsekvenser.

Tekniken går att använda inom en rad olika områden, menar Jan Erik Solem.
– Mycket av det vi forskat kring syftar till att automatisera arbetet i datorn. Inom till exempel stadsplanering och arkitektur lägger man idag ner många arbetstimmar på att manuellt skapa tredimensionella modeller. Kan man förenkla den processen finns det otroligt mycket pengar att spara.
– Ett annat tänkbart användningsområde är inom spelbranschen, där man med den här tekniken enkelt kan föra in föremål i den virtuella världen genom att fotografera dem, säger han.

Snart hoppas Jan Erik Solem själv också bli ett levande bevis på att resultaten från avhandlingen går att kommersialisera. Han har startat företaget Polar Rose, som utvecklat en teknik för ansiktsigenkänning baserat på forskningsrönen. Produkten – den webbaserade sökmotorn – blir den första i världen som söker på bilder och inte på text.

Sökmotorn ska inom kort testas av ett antal pilotanvändare, och kring årsskiftet ska den sedan lanseras på bred front, berättar Jan Erik Solem.
– Eftersom det idag inte finns en sådan söktjänst ska det bli riktigt spännande att se hur den tas emot. Och blir det en succé så får vi det lyxproblemet att vi plötsligt konkurrerar med jättar som Google, Microsoft och Yahoo.

Jan Erik Solem försvarar sin avhandling “Variational Problems and Level Set Methods in Computer Vision – Theory and Applications” fredagen den 29 september klockan 13:15. Platsen är Östra Varvsgatan 9 A (Ubåtshallen), sal U:301, Malmö.

Kontaktinformation
För mer information kontakta Jan Erik Solem, jan.erik.solem@ts.mah.se, eller 0735-282453.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera