21 september 2006

Framgångsrik fetmaforskare får Fernströmspriset 2006

Professor Suzanne Dickson har utsetts till en av årets mottagare av Eric K. Fernströms pris. Priset är på 100 000 kronor och ges till en yngre, särskilt lovande och framgångsrik forskare.

Enligt motiveringen får Suzanne Dickson priset för sin betydelsefulla upptäckt av ghrelinets effekter på energiomsättning och aptitreglering.
– Ghrelinet är ett hormon som spelar en viktig roll i det system i hjärnan som reglerar vår aptit. Jag tror att våra studier om ghrelinet kanske kan leda till nya läkemedel inom de närmsta åren, säger Suzanne Dickson.

Från början var det inte fetma som intresserade henne, utan tillväxthormon. I sin avhandling visade hon för första gången att ghrelin stimulerar elektrisk aktivitet i de nervceller som påverkar produktionen av tillväxthormon, en upptäckt som fick stor uppmärksamhet i forskarkretsar 1993. Det var mest av en slump som Suzanne Dickson senare upptäckte ghrelinets betydelse för vår aptit.
– Jag försökte ta reda på mer information om ghrelinets effekt på tillväxt när jag upptäckte att ghrelin stimulerar ett system i hjärnan som i sin tur ökar aptiten. Jag insåg att det borde gå att använda upptäckten också för att hämma aptiten, till exempel genom att blockera ghrelinets effekt på sina målmolekyler och receptorer, säger Suzanne Dickson.
Att ghrelin kan öka fetma och att hämning av ghrelin kan minska fetma hos försöksdjur är idag väletablerat.

Suzanne Dickson har verkat vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet sedan 1999. Hon ansvarar nu för EU:s stora forskningssatsning mot övervikt och diabetes. Det är ett femårigt forskningsprojekt värt över 100 miljoner kronor. Inom projektet samarbetar 27 forskare från 11 länder för att bekämpa fetman.
– Fetma är en komplex sjukdom med många orsaker. Därför kommer det att behövas flera läkemedel som riktar in sig mot olika delar i vår aptit. Våra studier om ghrelinet kan leda till ett av dessa läkemedel, säger Suzanne Dickson.

Suzanne Dickson är 40 år. Hon inledde sin akademiska bana vid University of Edinburgh i Storbritannien, där hon studerade farmakologi. Hon disputerade 1993 vid University of Cambridge med avhandlingen Neural control of growth hormone secretion och verkade sedan också som akademisk lärare i Cambridge under några år.

Eric K. Fernströms Stiftelse delar årligen ut sex priser på 100 000 kronor vardera till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare. En forskare vid vart och ett av landets sex medicinska fakulteter utses. Priset delas ut onsdagen den 1 november på Forskningens dag i Lund.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Professor Suzanne Dickson, telefon: 031-773 35 68, 070-369 35 68, e-post: suzanne.dickson@neuro.gu.se

För bild på Suzanne Dickson kontakta Elin Lindström Claessen på e-postadress elin.lindstrom@sahlgrenska.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera