Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

20 september 2006

Se på fotboll i mobilen

Att se på fotbollsmatcher i mobiltelefonen är i dag en dyr affär som är få förunnat. Jiong Sun, Umeå universitet, har i sin avhandling utvecklat en prisanpassad tjänst där fotbollsfans helt enkelt betalar för den service som de vill ha.

Det går i dag att se fotbollsmatcher live i mobiltelefoner med s.k. streamade, eller direktuppspelade, videojänster. Men populariteten är begränsad främst på grund av de höga kostnaderna. Det är dessutom lätt att bli missnöjd eftersom kvaliteten många gånger är dålig.

Jiong Sun undersöker i sin avhandling hur upplevelsekvaliteten kan bli bättre för streamade videotjänster med hjälp av exempel från realistiska fotbollsscenarier. Ett sätt är att ge användaren den service som hans eller hennes budget tillåter. Ett annat sätt är att användaren får reda på vad som händer under en direktsänd fotbollsmatch av telefonens vibrationer.

Jiong Sun lägger fram fem förslag till algoritmutveckling och tre förslag till interaktiv videoarkitektur i realtid, som alla kan användas för streamad direktsänd fotboll. Han visar att det är möjligt att utveckla algoritmer och arkitekturer som tar hänsyn till användarens perspektiv.

Upptäckterna öppnar dörrarna till nya tillämpningar. Som exempel finns videoövervakningssystem med extremt låg energikonsumtion, videokonferenser med bättre utnyttjande av bredbandshastigheten och mjukvara för videokommunikation till mobiler, som kräver betydligt mindre energi och som erbjuder förbättrad kvalitet.

Den 25 september försvarar Jiong Sun, institutionen för tillämpad fysik och elektronik, Umeå universitet, sin doktorsavhandling med titeln Football on Mobile Phones – Algorithms, Architectures and Quality of Experience in Streaming Video. Disputationen äger rum kl. 10.15 i N350, Naturvetarhuset. Fakultetsopponent är professor Fernando Manuel Bernardo Pereira, Instituto Superior Técnico, Telecomunicacões, Lissabon, Portugal.

Kontaktinformation
För ytterligare information, kontakta:
Jiong Sun, institutionen för tillämpad fysik och elektronik
Telefon: 090-786 99 91
E-post: jiong.sun@tfe.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera