Artikel från Formas

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

19 september 2006

Giftfri miljö – utopi eller verklig chansNy pocketbok från forskningsrådet Formas:

Kadmium och akrylamid i maten. Kvicksilver i fisk. Nya metaller i tänder och bilar. Nanopartiklar invaderar kroppen. Läkemedelsrester dyker upp i dricksvatten. Mannens spermier skadas. Klorerade, bromerade och fluorerade ämnen sprids i miljön och lagras i levande organismer. Hur mycket ska vi stå ut med av gamla problem och nya hot? Varför slår vi ofta dövörat till när larmet går? Kan vi få en giftfri miljö som riksdagens miljömål talar om? Eller är det bara en önskedröm? Varför reagerar vi så sent och bygger fast oss så lätt med olika kemikalier?

Ett av kapitlen i boken beskriver samhällets kapplöpning med sina miljöproblem. Bland de övriga 24 kapitlen finns följande:

Blir spermierna sämre av kemikalier?
Nya metaller hotar oss – ska vi vinna kapplöpningen?
Sill är okej – strömming kräver kostråd
Bekämpningsmedel på villovägar
Bromerade flamskyddsmedel skadar nyfödda hjärnor
Fläckfritt och regnsäkert – till vilket pris?
Nanopartiklar – positiv utveckling eller nytt miljöhot?
Reach ger oss inte giftfri miljö
Kemikaliepolitiken – ett svårskött pastorat
Pocketboken Giftfri miljö – utopi eller verklig chans ges ut av Formas förlag och kostar 51 kronor inkl moms. Boken kan beställas från Liber Distribution, tel 08-690 9522, fax 08-690 9550 eller från Formas nätbokhandel www.formas.se.

Recensionsexemplar kan beställas från Maria Guminski, maria.guminski@formas.se, tel 08-775 4008. Formas pocketboksserie är ett led i Formas arbete att kommunicera forskningsresultat. Serien är ett debattforum där forskare klargör dagens kunskaps- och debattläge i viktiga samhällsfrågor. Tidigare utkomna pocketböcker är Är Eko Reko? Genklippet? Torskar torsken? Myter om maten, Sopor hit och dit, Spelet om Staden, Bevara arter – till vilket pris?, Djuren i människans klor samt Östersjön – hot eller hopp.

Kontaktinformation
För mer information:
Birgitta Johansson, redaktör, 08-775 4003, birgitta.johansson@formas.se
Emilie von Essen, presschef, 08-775 4038, emilie.von.essen@formas.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera