Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 september 2006

KI-pris till nyskapare inom medicinsk pedagogik

Professor Ronald M Harden, Storbritannien, har tilldelats Karolinska Institutets pris för forskning inom området medicinsk pedagogik 2006. Det är andra gången som priset på 50 000 Euro (omkring 450 000 svenska kronor) delas ut. Syftet är att verka för en långsiktig kvalitetshöjning av den medicinska utbildningen både i Sverige och internationellt.

Professor Harden belönas för sitt nyskapande sätt att påverka medicinsk undervisning. Hans idéer och forskningsresultat när det gäller examination, bedömning av medicinsk kompetens och utformning av undervisningen har fått genomslag i den medicinska utbildningen världen över.

– Det som är intressant med Ronald Hardens pedagogiska metoder är att han mycket effektivt kopplar samman teori och praktik. Det stämmer väl överens med det svenska sättet att se på pedagogik inom det medicinska området, där vi satsar mycket på verksamhetsförlagd utbildning, säger Vivi-Anne Sundqvist, dekan för utbildning vid Karolinska Institutet.

Professor Harden studerade medicin i Glasgow och var verksam som endokrinolog innan han började arbeta på heltid med utbildningsfrågor. För närvarande är han utbildningschef vid International Virtual Medical School (IVIMEDS) i Skottland. Han är också generalsekreterare för Association for Medical Education in Europe (AMEE).

Karolinska Institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik delades ut första gången 2004. Priset har initierats och finansieras av Gunnar Höglund och Anna-Stina Malmborgs stiftelse.

– Förr eller senare blir vi alla patienter. Den medicinska utbildningen är grunden för kompetensen hos dem som då vårdar oss. Med det här priset vill vi uppmärksamma att den medicinska utbildningen är viktigare än många tror, och samtidigt uppmuntra och hedra forskare som bidrar till att kvaliteten förbättras, säger Gunnar Höglund, professor emeritus, Centrum för utbildning och lärande vid Karolinska Institutet.

Tillkännagivandet av årets pristagare skedde i samband med en konferens för AMEE i Genua i helgen. En öppen föreläsning med pristagaren kommer att hållas i anslutning till prisutdelningen i början av november.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Vivi-Anne Sundqvist, dekan för utbildning, tfn 08-524 860 78, e-post vivi-anne.sundqvist@ki.se

Kirsti Lonka, ordförande i priskommittén, tfn +358 50 5249147, e-post kirsti.lonka@ki.se

Pressekreterare Katarina Sternudd, tfn 08-524 838 95 eller 070-224 38 95, e-post katarina.sternudd@ki.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera