Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 september 2006

Tre nya hedersdoktorer vid Luleå tekniska universitet

Tre nya hedersdokterer har utsetts vid Luleå tekniska universitet.Panos Plegas, projektledare vid Volvo Aero och Jiri Marsalek, forskare i Kanada, utses av tekniska fakultetsnämnden.Den filosofiska fakultetsnämndens val har i år fallit på den inte helt obekante filmregissören Kjell Sundvall.

Varje år utser fakultetsnämnderna vid Luleå tekniska universitet ett antal hedersdoktorer, människor som på olika sätt bidragit till forskning, utbildning och utveckling vid LTU eller inspirerat densamma.

Tekniska fakultetsnämnden har i år utsett Panos Plegas och Jiri Marsalek.

– Panos Plegas betraktas som en förebild för framtidens teknikchef. Han har genom sina starka insatser inom Volvo Aeros produktutveckling och teknologiutveckling gjort avgörande insatser för Volvo Aeros världsledande position inom sina affärsområden, säger dekan Jerker Delsing i en kommentar.
– Jiri Marsalek i sin tur, är en av pionjärerna inom det urbanhydrologiska området och har under drygt 30 år varit en internationellt ledande auktoritet inom området.

Tekniska fakultetsnämndens motiveringar lyder:
“Panos Plegas utses till hedersdoktor för att han med kompetens i världsklass har utvecklat kunskapen för hur global produktutveckling i nätverk ska bedrivas och hur produktutvecklingen påverkas av nya affärsmodeller såsom funktionsförsäljning, samt för att han med djupt engagemang har stött Luleå tekniska universitets utveckling”.

“Jiri Marsalek utses till hedersdoktor för sin unika förmåga att ständigt finna nya frågeställningar samt sin strävan att söka förklaringar/svar till dessa. Genom detta bidrar han starkt till att den internationella kunskapsnivån ständigt ökar och medverkar till dagens utveckling av samhället. Med sin ödmjukhet och lyhördhet för ämnesområdet och kolleger är han en stor förebild för såväl nuvarande forskare som kommande forskargenerationer. Genom sin förmåga att kombinera vetenskapliga resultat med ingenjörsmässiga/samhälleliga behov samt sin erfarenhet av multidisciplinärt arbete är han en eminent inspirationskälla för Luleå tekniska universitet.”

Den filosofiska fakultetsnämndens hedersdoktor år 2006 är den inte helt obekante regissören Kjell Sundvall. Han är född i Edefors och uppvuxen i Älvsbyn och har nått ut till den riktigt stora filmpubliken med filmer som Jägarna, Tomten är far till alla barnen och Grabben i graven bredvid.

Den officiella motiveringen lyder:
“Regissören Kjell Sundvall har i en rad filmer lyft fram och levandegjort ett norrländskt kulturarv, där äldre kulturtradition konfronterats med den moderna människans i hög grad internationaliserade tillvaro. Han har regisserat både kriminalfilmer och romantiska komedier – några exempel är filmerna om kommissarie Beck, Lorry, Jägarna, Tomten är far till alla barnen och Grabben i graven bredvid. För filmen Jackpot tilldelas han Prix Italia och för filmen Jägarna fick han 1996 en Guldbagge för bästa regi. Han har även regisserat TV-serier, reklamfilm och krogshower och han har varit sommarpratare i radioprogrammet Sommar ett flertal gånger.
Kjell Sundvall har också med sitt arbete bidragit till att etablera filmproduktion som en växande kommersiell verksamhet i Norrbottens näringsliv. Han är en stark företrädare för Norrbotten och ledamot i Norrbottensakademien som fungerar som en länk mellan Luleå tekniska universitet och regionen. Själv kallar han sig en lokalpatriot för Norrbotten.”

De nya hedersdoktorerna installeras i samband med årets akademiska högtid som genomförs den 11 november. I samband med den, den 10 november, håller de också sina installationsföreläsningar.

Upplysningar: Dekan Jerker Delsing (tekniska fakultetsnämnden), tel. 0920-49 18 98, 070-626 19 31, jerker.delsing@ltu.se, dekan Ann Hägerfors (filosofiska fakultetsnämnden), tel. 0920-49 10 24, 070-555 43 32, ann.hagerfors@ltu.se eller universitetets pressansvariga Lena Edenbrink, tel. 0920-49 16 22, 070-679 16 22, lena.edenbrink@ltu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera