Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2006

Smärtcentrum startas i Lund

Kan patienter med kronisk smärta indelas i olika undergrupper för att få mer avpassad och effektiv behandling? Hur samspelar smärtnerver och tumörceller vid cancersmärta? Varför kan en utdragen visdomstand leda till kronisk smärta? Varför har vissa kryddor och livsmedel förmåga att påverka nerver som tillhör smärtsystemet?

Dessa och andra frågor ska studeras vid ett nystartat Smärtcentrum i Lund, Lund University Pain Research Centre. Centret är inte ett fysiskt centrum utan ett nätverk av f n 11 forskargrupper. De flesta hör hemma på medicinska fakulteten, men några tillhör Universitetssjukhuset, en kommer från Kemicentrum och en från Tandläkarhögskolan vid Malmö Högskola.
– Vårt nätverk omfattar både kliniker och grundforskare. På så sätt kan vi studera smärtans mekanismer både hos patienter och på molekylär nivå. Vi tror att smärtforskningen i Lund kan bli mycket stark nationellt och förhoppningsvis också internationellt, säger Peter Zygmunt som är en av initiativtagarna.
En hel del forskning inom nätverket handlar om smärtans grundläggande mekanismer, t ex hur fostret “lär sig” att uppfatta beröring och så småningom smärta, hur signalerna överförs mellan olika smärtnerver, hur immunsystemet samverkar med smärtsystemet och vilka proteiner på smärtnerverna som aktiveras av naturprodukter som vitlök, chilipeppar och wasabisenap. Kunskap om dessa frågor kan kanske på sikt leda till bättre behandling av kronisk smärta.
Det nya smärtcentret startas med ett ett internationellt symposium den 7-8 september. Meningen är att fler gemensamma seminarier och möten ska ordnas framöver, och att doktorander ska kunna arbeta hos flera av nätverkets forskargrupper för att få inblick i olika metoder och olika frågeställningar inom området.

Mer information nätverkets koordinator Jonas Broman, 046-2227781 och
Jonas.Broman@med.lu.se, eller Peter Zygmunt, 046-173359 och 070-6798959 och Peter.Zygmunt@med.lu.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera