Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 september 2006

KTHs Stora Pris till Mathias Uhlén

Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi på KTH och banbrytande inom sitt område, får i år KTHs Stora Pris. Mathias Uhlén får priset för att i sitt arbete ha visat kraften av ett entreprenörskap baserat på teknisk forskning.

“Med obruten optimism leder Mathias Uhlén för närvarande Sveriges största forskningsprojekt, Human Proteome Resource, vars resultat vi ännu bara sett början på, men som kommer att främja framåtskridandet av områden till stor samhällelig nytta. Mathias förkroppsligar sinnebilden av en entreprenör i en forskares gestalt. Som sådan är han den mest inspirerande förebild man kan tänka sig”, skriver KTH i prismotiveringen.

Mathias Uhlén är en av nyckelpersonerna inom bioteknikområdet i dag i Sverige med ett brett nätverk bland forskare, företagare och politiker. Han har ett sjuttiotal patent inom området och har varit med om att grunda flera nya bioteknikföretag som avknoppningar från forskningen vid KTH, till exempel Biotage AB, Affibody och nu senast Atlas Antibodies AB.

Det för närvarande mest uppmärksammade projekt som Mattias Uhlén leder är det stora HPR-projektet (Human Proteome Resource), som kartlägger människans proteiner. Projektet bygger dels upp en reagensbank för de olika proteinerna, dels en databaserad bildatlas över var i cellerna de finns.

Proteinatlasen kan användas vid fortsatt grundforskning, men även för att diagnostisera sjukdomar och för att framställa nya effektivare läkemedel. Av den totala uppsättningen av cirka 22 000 proteiner kartläggs fem till tio varje dag. Projektet finansieras med ett rekordanslag på totalt 450 miljoner från Wallenbergstiftelsen och anses vara världens största inom proteinforskning.

Mathias Uhlén hade från början tänkt ägna sig åt datorer, men efter att ha gått ut som bästa student i sin årskurs på KTH värvades han till Uppsala universitet för att lära sig genteknik. Doktorsavhandlingen handlade om en unik metod att rena och fånga in proteiner, en metod som blev grunden till många patent och som i dag används över hela världen.

KTHs Stora Pris, som i år uppgår till 850 000 kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.

Bland tidigare femtiotalet pristagare finns Lennart Nilsson, Evert Taube, Kerstin Fredga, Eric Ericson, Östen Mäkitalo, Håkan Lans, Bodil Jönsson och Arne Ljungqvist.

Priset delas ut vid KTHs installations- och promotionshögtid i Stockholms Stadshus, fredagen den 17 november.

Kontaktinformation
Kontaktperson: Rektor Anders Flodström, 08-790 70 01, 070-649 44 88

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera