Artikel från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 augusti 2006

Premiär för TV-kursen Livet och hälsan

Övervikt, stress, alkohol och allergier är några av de ämnen som tas upp under TV-kursen Livet och hälsan. Det första programmet visas i TV redan nu på torsdag, men det går fortfarande att anmäla sig till universitetskursen vid Sahlgrenska akademin.

Avsnitt ett handlar om övervikt och sänds i Kunskapskanalen på torsdag kväll. I programmet möter vi Bengt som kämpat mot kilona hela sitt liv.
– Vi vill visa att små förändringar kan ge ett liv som är både lättare och roligare att leva. I programmen får vanliga patienter berätta hur de själva upplever sin situation och vad de har gjort för att ändra sin livsstil, säger Sahlgrenska akademins projektledare Ernst Nyström.
Föreläsare i kursens första program är docent Jarl Torgerson och professor Peter Friberg.

Universitetskursen är helt webbaserad och startar den 16 oktober. Avklarad kurs ger fem högskolepoäng. Tio fristående, halvtimmeslånga avsnitt kommer att sändas i TV. Till varje avsnitt ska deltagaren också läsa kurslitteratur och i slutet av kursen ska varje elev skriva en uppsats.
– Vi på Sahlgrenska akademin är väldigt duktiga på livsstilssjukdomar och TV-kursen är ett sätt för oss att föra ut de senaste forskningsrönen till den breda allmänheten, säger Ernst Nyström.
Avsnitten går också att se på Internet eller köpa på DVD.

Alla som är behöriga får nu möjlighet att följa kursen. Sista ansökningsdag är den 8 september. Redan nu är det klart att hundratals medarbetare inom Volvokoncernen och Västra Götalandsregionen erbjuds att följa kursen. Deras gemensamma hälsoprojekt Livsstil i Väst har stått för en stor del av produktionskostnaden.

Livet och hälsan sänds i Kunskapskanalen torsdagar klockan 22.00 med repris fredagar klockan 18.30. TV-programmen är producerade av Universitets-TV i samarbete med Sahlgrenska akademin. Utbildningsradion har köpt rätten att sända serien.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:
Professor Ernst Nyström, telefon: 070-878 35 46, e-post: ernst.nystrom@medic.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera