Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

22 augusti 2006

Samverkan mellan företag ökar effektivitetenLogistiker möts på Högskolan Väst

Effektivitet och samverkan i försörjningskedjor. Det är temat när hundratalet forskare och praktiker inom logistikområdet möts på Högskolan Väst 23-24 augusti.

Den årliga forsknings- och tillämpningskonferensen i Logistikföreningen PLANs regi hålls denna gång på Högskolan Väst, Campus Trollhättan.
– Det utmärkande för konferensen är kopplingen mellan forskning och praktisk tillämpning. Forskningsresultaten som presenteras är tämligen jordnära, säger Oskar Jellbo, konferensansvarig och universitetslektor i industriell logistik vid Högskolan Väst.
Konferensens tema är “Effektivitet och samverkan i försörjningskedjor”.
– Samverkan är svårt och är inget självändamål. Det intressanta är när man genom samverkan inom och mellan företag når en ökad effektivitet, säger Oskar Jellbo.

Lars Pejryd från Volvo Aero och adjungerad professor vid Högskolan Väst talar om samverkan i försörjningskedjor och dess roll i kompetens- och innovationsförsörjning.

Ett av konferensens underteman är outsourcing. En session visar hur motsatsen, insourcing, blir lönsammare än outsourcing tack vare processkalkylering och effektiv produktion. Exemplet är hämtat från företaget VBG i Vänersborg som tillverkar släpvagnskopplingar.
– Det finns risker med att separera utveckling och produktion inom företag. Beaktar man faktorer som kostnader för transporter, styrning och dessutom väger in ökade genomloppstider och försvårad kundanpassning kan insourcing visa sig mer lönsamt, säger Oskar Jellbo.

Effektivitet i form av “lean production” tas upp i ett anförande där erfarenheter från vägen mot lean production på Thule Sweden presenteras. Erik Sveide från Saab Automobile talar om lean production på Saab.

Kontaktinformation
För fullständigt konferensprogram för PLAN:s konferens, se kalendarium på www.hv.se

Tid: onsdag 23 augusti, 08.30-16.40, torsdag 24 augusti, 08.30-13.30
Plats: Högskolan Väst, Campus Trollhättan, Gärdhemsvägen 4, Trollhättan, sal C118/C120
För mer information, kontakta Oskar Jellbo, 0520-223471, 0708-898483, oskar.jellbo@hv.se

Pressmeddelandet skickat av Torsten Arpi, Informationsavdelningen, 0733-975134, torsten.arpi@hv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera