Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

24 juli 2006

Nytt protokoll revolutionerar 3D-världen

Ett nytt protokoll för 3D-tillämpningar skapar helt nya möjligheter för användare på olika platser och med olika programvaror att arbeta tillsammans i realtid. Till exempel kan arkitekter och beställare i ett byggprojekt arbeta med en konstruktion gemensamt över nätet. Det nya protokollet – Verse – utvecklas inom EU-projektet Uni-Verse som leds av KTH.

Verse ersätter besvärliga filöverföringar mellan grafikprogram genom realtidskommunikation. I stället för att lagra 3D-objekt i filer lagras objekten i en server som antingen kan köras lokalt eller på en dator på en annan plats. Applikationer som är anslutna till servern får automatisk aktuella kopior av objekten i servern. Ändringar skickas ut direkt när de görs, vilket gör att alla applikationer kan arbeta tillsammans med uppdaterade 3D-objekt.

– Förutom att användare på olika platser kan samarbeta med att utveckla en 3D-värld, kan Verse användas för att koppla samman olika 3D-programvaror på samma dator. Olika applikationer kan därmed fungera ihop som om de vore en del av samma program, säger Gert Svensson, forskare på KTH och projektledare för Uni-Verse.

Verse-protokollet, liksom de flesta verktygen som utvecklas inom projektet, bygger precis som operativsystemet Linux på öppen källkod (open source). Användare kan alltså programmera sina egna versioner och förbättringar och dela med sig över nätet. I projektet utvecklas också avancerade verktyg för ljud och akustiksimulering. Exempel på områden där Uni-Verseverktyg och Verse-protokollet passar bra är utveckling av 3D-innehåll för spel, animerad film, virtual reality samt arkitektur.

Vid till exempel ett byggprojekt där en arkitekt gör den grundläggande geometrin och någon annan väljer material och färger kan båda arbeta samtidigt och lättare diskutera med varandra med hjälp av Verse. Tidigare har de varit tvungna att spara filer som skickats fram och tillbaka. För att undvika problem har man då ofta valt att arbeta med samma programvara.

Med Verse lagras i stället resultatet i en server och båda har samtidig tillgång till senaste versionen. Uppdragsgivaren kan också koppla upp sig när han vill och ge synpunkter på resultatet. Med hjälp av akustiksimuleringen kan arkitekten få en uppfattning om byggnadens akustik vilket man tidigare varit tvungna att anlita speciella akustikkonsulter för att uppnå. Nu kan arkitekten flytta en vägg eller ändra materialet och direkt höra resultatet.

30 juli – 3 augusti deltar Uni-Verseprojektet i SIGGRAPH, en stor konferens och utställning om datorgrafik i Boston.

– Vi kommer dels att ställa ut i Open Source-paviljongen, dels att ordna en informell session. I samband med konferensen kommer vi också att göra den andra och hittills största releasen av programvara. Den innehåller applikationer som är specialutvecklade för Verse, som ett modelleringsverktyg och ett renderingsverktyg, säger Gert Svensson.

Dessutom släpps Verse-kopplingar för det största kommersiella modelleringsverktyget Autodesk 3D Studio Max samt det största open source-verktyget Blender.

Övriga partners: Interactive Institute, Stockholm, Fraunhofer-institutet, Tyskland, Blender Foundation, Holland , Helsingfors tekniska högskola, Minusplus, arkitektfirma i Ungern samt Paregos Mediadesign, Stockholm.

Kontaktinformation
Mer information
Gert Svensson, KTH, 08-790 7884, gert@pdc.kth.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera