Artikel från Karolinska Institutet
19 juni 2006

KI-professor får pris för arbete med register

Professor Hans-Olov Adami vid Karolinska Institutet blir 2006 års mottagare av Tore Anderssons pris för epidemiologisk forskning. Hans-Olov Adami är verksam vid Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI och får priset på 100.000 kronor bland annat för att han så framgångsrikt drivit utvecklingen när det gäller att utnyttja hälso- och befolkningsregister för vetenskapligt ändamål.

Tore Anderssons pris för epidemiologisk forskning finansieras genom en donation av Folksam. Försäkringsbolaget har sedan många år engagerat sig i forskning kring orsaker till olyckor och sjukdomar samt aktiva åtgärder för prevention, särskilt i samarbete med forskare vid Karolinska Institutet. I samband med att Tore Andersson lämnade posten som VD beslutade bolaget att donera medel till Karolinska Institutet för att under fyra år (2005-2008) dela ut ett pris i hans namn för epidemiologisk forskning med inriktning på prevention inom folkhälsoområdet.

Priset ska ges till en internationellt framstående forskare inom epidemiologi. Professorer vid Karolinska Institutet har inbjudits att nominera kandidater från hela världen. Den utsedda pristagaren, professor Hans-Olov Adami, har varit kliniskt verksam som specialist i kirurgi i främst Uppsala och Karlstad. År 1997 flyttade han med sin forskargrupp till Karolinska Institutet, där han byggt upp och utvecklat den nya Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, MEB.


Motiveringen lyder bland annat:

“Hans-Olov Adami har gjort enastående insatser för svensk epidemiologi genom att grunda och utveckla MEB där ett betydande antal forskare utbildats och utvecklats och bedriver högklassig epidemiologisk forskning. Han har också varit drivande när det gäller att utnyttja hälsoregister och befolkningsregister i forskningen samt främja deras utveckling och tillgänglighet.

Hans-Olov Adami har medverkat i banbrytande forskning inom ett flertal områden, framför allt inom cancerepidemiologin. Ett huvudområde under hela karriären har varit bröstcancer och bröstcanceretiologi och bland annat betydelsen av hormonsubstitution. Han har också gjort stora insatser till exempel vad gäller prostatacancer och cervixcancer. Han har publicerat över 500 artiklar och är citerad över 10 000 gånger.”

Kontaktinformation
För frågor, kontakta:
Jan Carlstedt-Duke, dekanus för forskning, tfn 08-52486470, 0707-924085, e-post jan.carlstedt-duke@ki.se
KI pressjour, tfn 08-524 860 77 (numret gäller v 25-28, 2006)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera