Artikel från Institutet för Framtidsstudier

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 juni 2006

Ny rapport från Institutet för Framtidsstudier:Labour Migrants Unbound?

Framtiden överraskar oss ständigt. Ett bra exempel är östutvidgningen av EU för två år sedan. Det blev ingen anstormning av vare sig arbetskraft eller sociala turister. Detta trots att Sverige som enda av de 15 gamla EU-länderna inte införde några som helst övergångsregler för EU-medborgarna i de nya medlemsländerna. Tyskland och Österrike, som begränsat den fria rörligheten, brottas nu med hög arbetslöshet och olagligt arbete. Det är efterfrågan på arbetskraft och inte reglerna som har styrt migrationen inom EU. Nu öppnar även Finland, Grekland, Portugal och Spanien för den fria rörligheten.

Institutet för Framtidsstudier offentliggör idag en ny rapport om migrationen efter EU:s östutvidgning författad av Kristof Tamas och Rainer Münz: Labour Migrants Unbound? Rapporten är en jämförelse av fyra länder – Sverige som helt saknar särregler och Storbritannien som har väldigt begränsade särregler, med Österrike och Tyskland som valt att ha särskilda övergångsregler.

Kontaktinformation
För mer information kontakta:

Kristof Tamas, Migrationsexpert, Institutet för Framtidsstudier,
Tel: 073- 663 56 24

Joakim Palme, Vd, Institutet för Framtidsstudier, Tel: 08- 402 12 00

Hannah Zackrisson, Informatör, Institutet för Framtidsstudier Tel: 08-402 12 31

Institutet för Framtidsstudier:
Tel: +46 8 402 12 00
Fax: +46 8 24 50 14
E-mail: info@framtidsstudier.se
Box 591, SE-101 31 Stockholm
Drottninggatan 33, 4 tr.
www.framtidsstudier.se
Organisationsnummer: 802013-319801

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera