Tema

Ny bok om rösträttskvinnorna i Sverige

Ny bok av professor Christina FlorinKvinnor får röst. Kön, känslor och politisk kultur i kvinnornas rösträttsrörelse.Svenska rösträttskvinnor krossade inga fönsterrutor och brände inga byggnader som de engelska suffragetterna. De uppträdde på ett svenskt lagom sätt och följde folkrörelsekulturens traditioner, organiserade sig, skrev dagordningar och begärde ordet. Men det fanns radikala rebeller även i vårt land.

Boken handlar om några liberala aktivister inom rösträttsrörelsen och bygger på de omfattande brevsamlingar som de har lämnat efter sig i arkiven. Att leva rösträttslivet blev för många välutbildade kvinnor det stora äventyret. I rörelsen kunde de få utlopp för sina känslor, drömmar och intellektuella behov – tala, skriva, argumentera,
debattera och resa.
Rösträttskvinnorna tillhörde våra första moderna
politiker.

Breven ger inblickar i nya sidor av den politiska kampen, liksom i det privata livet – familjens, vännernas och äkta männens betydelse för byggandet av rörelsen.

Boken har tillkommit i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt om Genus och medborgarskap finansierat av Vetenskapsrådet.

Kontaktinformation
Boken kan beställas på bokförlaget Atlas hemsida www.arenagruppen.se
(Klicka på ”Nytt i butiken”)

För mer information kontakta
Christina Florin, tel: 08- 402 12 00

Ny bok om rösträttskvinnorna i Sverige

 lästid ~ 1 min
The feature is not activated